Gorąca szarlotka z kremem francuskim i lodami

DeseryCynamonJabłkoNa talerzuSezon naSłodka sobota

Gorąca szarlotka z kremem francuskim i lodami

 Dla mnie początek jesieni wiąże się z obowiązkowym wypadem na grzybobranie, a także z rytuałem pieczenia szarlotki. W chłodny jesienny wieczór szarlotka na ciepło smakuje wybornie z gałką śmietankowych lodów.
Moja ulubione ciasto z jabłkami zapiekane jest z kremem francuskim. Oprócz wspaniałego, budyniowego smaku kremu, jego dodatkowym atutem jest nazwa – mam słabość do wszystkiego co francuskie 🙂
Przepis ten znam właściwie od zawsze i pamiętam, że piekłam ją po raz pierwszy już w 6 klasie! Skoro wracam od tylu lat do tego przepisu, to musi w nim coś być 🙂

Szarlotka z kremem francuskim
Spód:
300 g pszennej mąki
110 g cukru pudru
2 żółtka
150 g masła
2 łyżki wody

Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
2 laski cynamonu
100 g cukru
skórka z cytryny
łyżeczka ekstraktu z wanilli

Krem francuski:
375 ml mleka
100 g cukru
50 g pszennej mąki
100 g masła
3 żółtka
+lody śmietankowe/waniliowe


Łączymy mąkę, wodę, cukier, masło, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Gotową kulę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut lub do lodówki na pół godziny. Następnie wałkujemy ciasto na grubość 2 cm i układamy w tortownicy. Spód podpiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.
Jabłka obieramy, szatkujemy i wrzucamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilli, cukier i laski cynamonu. Nadzienie smażymy aż jabłka będą miękkie.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy także żółtka, masło, cukier. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy krem na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Krem francuski powinien w konsystencji przypominać budyń.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy jabłka, a na owoce przekładamy krem francuski. Ciasto pieczemy w 180 stopniach, 50 minut.
Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło, posypaną cynamonem z gałką lodów.


Tosia