Gniazdka – pieczone pączki hiszpańskie

DeserySłodka sobotaTapas

Gniazdka – pieczone pączki hiszpańskie

Ptaszki ćwierkają, że czas na kolejny przepis w ramach hiszpańskiej serii.

Ptaki po to maja skrzydła, aby latać – kluczem jest trafienie do swojego gniazda w drodze powrotnej. W trakcie podróży po Andaluzji byłam zachwycona churrosami i hiszpańskimi pączkami. Zapączkował mi pomysł w głowie, aby odtworzyć ten smak w domu. Wiem jednak, że przepis byłby skomplikowany i przy smażeniu zaczęłyby się dla niektórych hiszpańskie schody, dlatego przygotowałam łatwiejszą wersję na pieczone gniazdka.

Nazwa tapas pochodzi od hiszpańskiego słowa „tapar”, czyli przykrywać. Gniazdka pokryłam miodowo-cytrynowym lukrem. Mm miodzio, aż chce się je z wierzchu pomigdalić. Łącząc wino z deserami najłatwiej sugerować się kolorami, dlatego idealnie będzie tu pasowało El Sol Australia w słomkowej barwie.


Gniazdka – pieczone pączki hiszpańskie

  • Ciasto:
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • Wierzch:
  • płatki migdałowe

  1. W rondlu podgrzewamy masło z mlekiem, miodem, skórką cytrynową i solą. Stopniowo dodajemy mąkę i energicznie mieszamy masę trzepaczką lub drewnianą łyżką, aż masa nabierze złocistego koloru i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Studzimy.
  2. Następnie dodajemy po jajku i miksujemy masę do dokładnego połączenia składników.
  3. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy kółeczka na blasze wyłożonej pergaminem.
  4. Tak przygotowane gniazdka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 18 minut w 200 stopniach.
  5. W tym czasie cukier puder łączymy z miodem i sokiem z cytryny.
  6. Upieczone gniazdka dekorujemy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Tosia