Galette z czekoladą i truskawkami

Galette z czekoladą i truskawkami

Życie choć piękne kruche jest jak lód, dlatego postanowiłam upiec kruche. Aby ciasto tarty Galette rozkosznie się listkowało Rozkoszny poleca dodać serek śmietankowy. Gdy otworzyłam lodówkę okazało się, że jest aferka, bo nie mam serka. Postanowiłam zaryzykować i przełamać lody. Dla ochłody dodałam do ciasta posiekane drobno lody (waniliowe z kawałkami ciastek, stąd kolor tarty). Wyrobione kruche wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, dzięki temu po upieczeniu pięknie się rozwarstwia.

Stachursky co sezon śpiewa „Dla Ciebie kawior, szampan, truskawki i jakie tylko zechcesz zabawki”. Z wypiekami na twarzy przemyciłam do wypieku truskawki moczone w Prosecco. Wszystko to w towarzystwie czekolady wykąpanej w śmietance. Na koniec z wierzchu kilka listków bazylii, gałka loda i gotowe. Zgoda!

Tarta Galette z czekoladą i truskawkami

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 200 g lodów śmietankowych lub waniliowych

szczypta soli

Ganache:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki

Truskawki:

  • 300 g truskawek + 50 g do ozdoby
  • 3 łyżki Prosecco lub białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny lub łyżka mąki ziemniaczanej

Boki tarty:

  • białko jajka
  • łyżeczka cukru

Dekoracja:

  • bazylia
  • lody waniliowe

Ciasto:

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, posiekane drobno zimne masło, posiekane nożem lody (mogą być trochę roztopione). Wyrabiamy, aż uzyskamy gładką kulę.
  2. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki lub do zamrażalnika na 20 minut.
  3. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kremówką, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Studzimy, wstawiamy na lodówki na czas chłodzenia ciasta.
  4. Truskawki kroimy w plasterki lub ćwiartki. Łączymy z winem, cukrem i mąką ziemniaczaną (lub manną).
  5. Schłodzone ciasto przekładamy na blat. Obsypujemy odrobiną mąki i cienko wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt wielkości podobnej do kartki A4.
  6. Zostawiamy 3 cm marginesu ciasta. Resztę smarujemy czekoladowym kremem. I dekorujemy truskawkami. Brzegi ciasta zawijamy ku środkowi tworząc ramę. Smarujemy je białkiem i posypujemy cukrem.
  7. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20-25 minut.
  8. Upieczoną tartę dekorujemy plasterkami świeżych truskawek. Podajemy z lodami i bazylią.