Frytki Halloumi

Wskazówki

*polecam Hass awokado

**można zastąpić ziołami np. kolendrą lub miętą

Frytki Halloumi

Say cheese! Nie wiem jak wy, ale ja na widok serowych rarytasów zawsze się uśmiecham. Jeśli chcesz być szczęśliwy i syty – zrób z Halloumi fryty! Oczywiście nazwa „frytki” jest tu użyta umownie, na zasadzie skojarzenia. To cypryjski ser z mleka owczego pokrojony w paseczki, obtoczony w przyprawach i mące (dzięki temu nie rozpadnie się nie patelni) i krótko podsmażony.

Frytki polecam serwować z musem z awokado i karmelizowaną cebulą, ale bez przymusu. Z ketchupem też będą znakomite.

Frytki

  • opakowanie sera Halloumi (ok. 225 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka kurkumy lub curry
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Kokosowy mus z awokado

  • pół awokado *
  • garść świeżego szpinaku **
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • szczypta soli

Karmelizowana cebula:

  • 2 czerwone cebule
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • plastry awokado
  • sok z limonki
  • sezam
  1. Awokado łączymy ze szpinakiem, sokiem z limonki, mlekiem kokosowym i przyprawami. Miksujemy blenderem na gładki mus.
  2. Na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną w piórka cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy miód, ocet, sól, pieprz, karmelizujemy krótką chwilę.
  3. Halloumi kroimy w paseczki przypominające kształtem frytki (wyszło mi 14 sztuk).
  4. W miseczce łączymy mąkę z przyprawami. Obtaczamy w nich serowe frytki. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy z musem awokado, karmelizowaną cebulą, plastrami awokado, sezamem i sokiem z limonki.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/wbrzuchu/burczymiwbrzuchu.pl/public_html/wp-content/themes/burczy/layouts/layout-recipe.php on line 124