Frittata z karmelizowanymi bananami

Frittata z karmelizowanymi bananami

Czasem w ciągu krótkiego odcinka czasowego, bo jednego dnia, dobre wiadomości i zdarzenia przeplatane są tymi złymi. Trudno wtedy zdecydować się, czy więcej nas spotyka dobrego, czy złego. Nie wiadomo, czy skupić się na otaczającym szczęściu, czy martwić o problemy. Póki nie wybierze się odpowiedniej drogi, czeka jedynie niepokój i „huśtawka nastrojów”.
Po takim przebojowym dniu, trzeba się wyciszyć. Zjeść proste śniadanie w łóżku i cieszyć się małymi rzeczami.
Rzucając hasło „frittata”, prawdopodobnie zobaczę na twarzach moich kolegów podejrzany uśmieszek. Kiedyś w środku nocy, przygotowywałam dla nich tę potrawę z jajek. Głodni i zmęczeni, chcieli zadowolić się chipsami. Otworzyłam lodówkę, znalazłam w niej jajka i kilka innych przysmaków. Zdecydowałam, że zrobię dla nich puszystą frittatę pełną smacznych dodatków. Trochę to trwało, w tym czasie przekręcali się z głodu, ale gdy w końcu danie pojawiło się na stole, zniknęło w mig.
Dzisiaj znów postanowiłam przygotować frittatę. Tym razem jednak o wiele łatwiejszą, a do tego na słodko. Wystarczą jajka, banan, masło, miód i szczypta cynamonu.
Na koniec warto wytłumaczyć czym właściwie jest frittata. To swojego rodzaju hiszpański omlet. Masę jajeczną (której nie trzeba wcześniej ubijać) wylewa się na patelnię z podsmażonymi składnikami, a następnie wkłada do piekarnika. Można jednak zrezygnować z podpiekania i przygotować ją jednie na patelni, tak jak ja dzisiaj.

Frittata z karmelizowanymi bananami:

  • 3-4 jajka
  • banan
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder + kakao

  1. Banana kroimy w plasterki.
  2. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z miodem i cynamonem. Wrzucamy plasterki banana i karmelizujemy go z dwóch stron przez kilka minut.
  3. Do miseczki wbijamy jajka i je roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem.
  4. Na karmelizowane banany wlewamy masę jajeczną. Zmniejszamy ogień.
  5. Smażymy frittatę 2-3 minuty, aż jajka zaczną się z wierzchu ścinać. Następnie patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy jeszcze na 2 minuty.
  6. Gotową frittatę oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

Tosia