Fiszburgery

KolacjaObiadPrzekąskiDorszObiady czwartkowe

Fiszburgery

Nabrałam smaczka na domowego maczka. Co prawda nigdy nie jadłam fiszburgera w restauracji pod Złotymi Łukami, ale przypuszczam, że nawet Fisz go nie jadł. Dla mnie to rybka, jestem pewna, że domowy jest smaczniejszy!

A że rybka lubi pływać to dorsza wpuściłam do akwarium z ciastem piwnym, następnie usmażyłam na złoto. I tak powstała złota rybka. Skoro wybrałam się już na ryby, to za podpowiedzią Kabaretu Starszych Panów stwierdziłam, że można i na grzyby. Burgery zaserwowałam z sosem tatarskim z marynowanymi grzybami, korniszonami i szczypiorem. Spróbujcie, a odpłyniecie z rozkoszy!


Fiszburgery

  • 500 g filetów z dorsza
  • sól, pieprz

Ciasto piwne:

  • 200 g mąki
  • jajko
  • 250 ml piwa
  • łyżeczka curry
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (np. masło klarowane lub olej rzepakowy)

Sos tatarski:

  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g korniszonów i marynowanych grzybków
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta curry
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • bułki
  • ulubiona sałata
  • czerwona cebula
  • rzodkiew
  • korniszony

  1. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy przyprawy, szczypiorek, posiekane drobno grzybki i korniszony.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, przyprawy, proszek do pieczenia. Wlewamy piwo i mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto.
  3. Filety dzielimy na 6 kawałków podobnej wielkości, oczyszczamy z ości. Przyprawiamy solą, pieprzem i delikatnie oprószamy mąką.
  4. Kawałki ryby moczymy w cieście piwnym, smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Warto sprawdzić czy ryba jest w środku odpowiednio zrobiona przy pomocy wykałaczki. Usmażonego dorsza odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Tak przygotowane burgery serwujemy w podgrzanych bułkach z sałatą, sosem tatarskim, rzodkwią, korniszonami i czerwoną cebulą.

Tosia