Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

    Wczoraj zdarzyła mi się rzecz niesłychana. Postanowiłam ugotować kolację dla przyjaciół i jak zwykle nie wyrabiałam się w czasie. Biegałam jak szalona po kuchni, zostawiając za sobą istne tornado, a czas niemiłosiernie uciekał. Gdy zegar wskazał, że goście będą na miejscu za 20 minut, nagle wszystko ucichło i zrobiło się strasznie ciemno. Poszedł prąd.
    Stwierdziłam, że to na pewno chwilowe, ale okazało się, że chwila miała trwać dłużej. W środku tworzenia nagle los pozbawił mnie piekarnika, palników, lodówki i światła. Czy można wyobrazić sobie większą złośliwość losu?
    Na szczęście pozostał mi jeden palnik gazowy, który w ostateczności uratował sytuację.
    Dzisiaj sobota, więc znowu jestem w kuchni, tym razem słodząc sobie życie. Za chwilę jadę z przyjaciółmi na Kaszuby, a ze sobą zabieram kosz domowych drożdżówek z serem. Moje podniebienie od dłuższego czasu marzyło o tak prostym przysmaku. Nie jadłam ich od lat!

Drożdżówki z serem:

Ciasto:
– 700 g mąki pszennej
– 2 opakowania suszonych drożdży (14 g)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka cynamonu
– 85 g cukru
– 150 g miękkiego masła
– 4 żółtka
– 100 ml ciepłego mleka
– 150 ml wody gazowanej

Masa serowa:
– 500 g tłustego twarogu z trójkąta
– 75 g cukru
– szczypta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2 jajka
– 100 g rodzynek

Lukier:
– cukier puder
– sok z cytryny


  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka i wody w misce lub na blacie.
  2. Powoli zacznij dolewać ciepłe mleko i i zagniatać ciasto. Następnie dolewaj wodę gazowaną i cały czas zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Umieść ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 – 2h
  5. Zrób masę serową. Wszystkie składniki oprócz rodzynek zmiksuj przez kilka minut.
  6. Dodaj rodzynki i pomieszaj łyżką.
  7. Po upływie wyrastania ciasta wyjmij je na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na pół i każdą połówkę rozwałkuj na cienki prostokąt.
  8. Na każdym prostokącie ciasta rozsmaruj masę serową nie smarując przy samych brzegach.
  9. Zwiń ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku do dłuższego boku.
  10. Pokrój każdy z dwóch rulonów na 10 kawałków w poprzek.
  11. Ustaw zawijasy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Uklep je aby były bardziej płaskie.
  12. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
  13. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  14. Wstaw drożdżówki do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.
  15. Przygotuj lukier poprzez dolanie małej porcji soku z cytryny do cukru pudru. Mieszaj aż zrobi się gęsty i polej drożdżówki.

Śliwka