Drożdżówki z makiem i kokosowym lukrem

DeseryKolacjaŚniadanieKokosMakBoże narodzenieNa talerzuSezon na
Wskazówki

*W przypadku świeżych drożdży przygotowujemy wcześniej zaczyn.

Drożdżówki z makiem i kokosowym lukrem

Ostatnio zamieszkałam w kuchni, tyle czasu w niej spędzam, że mogłabym już śmiało postawić łóżko polowe. Okres przedświąteczny to dla mnie zawsze gorący czas pod względem kulinarnym. Co roku planuję, że tym razem będzie inaczej, a w wigilię nie obudzę się zmęczona, ale potem kończy się to zawsze tak samo. Przyjmuję od znajomych zamówienia na świąteczne wypieki, lepię armię pierogów i uszek, produkuję jadalne prezenty, lukruję pierniki, a wszystko w rytm świątecznych melodii. Lubię ten stan, chociaż nie ukrywam, chciałabym już Boże Narodzenie, bo dopiero wtedy odpocznę.

Między tym całym zamieszaniem chciałam jeszcze szybko opracować nowy przepis na makowiec. Zeszłoroczny był przepyszny, ale uznałam, że ciasto mogłoby być jeszcze lepsze. Ostatecznie zmieniłam koncepcję i upiekłam drożdżówki z makiem. Ciasto wyszło niezwykle delikatne, wręcz rozpływa się w ustach między warstwami maku. Wierzch drożdżówek zdobi kokosowy lukier, który okazało się, że świetnie się komponuje z makiem.

A jeśli nie przekonują Was świąteczne drożdżówki, makowiec już się znudził to może skusicie się na wieniec makowy? 🙂


Drożdżówki z makiem i lukrem kokosowym:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych*
  • 2 jajka
  • 60 g topionego masła
  • 270 ml letniego mleka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 800 g masy makowej z puszki lub domowej (przepis jak na makowca)
  • kilka łyżek wiórków kokosowych

Wierzch:

  • białko

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe

  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, jajka, sól, suszone drożdże. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 3 minuty.
  2. Następnie wlewamy topione masło i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30×45 cm. Ciasto przykrywamy masą makową, posypujemy wiórkami kokosowymi, zostawiając „ramki” puste, zawijamy roladę, którą dzielimy na 6 części. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut.
  4. Wyrośnięte drożdżówki spłaszczamy na środku przy pomocy dwóch palców. Wierzch smarujemy białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 17 minut w 190 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
  5. Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Drożdżówki polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi.

Tosia