0

Domowa lasagne z burakami i kozim serem

KolacjaObiadBotwinaBurakKozi serMakaronNa talerzuSezon naZ warzywniaka

Domowa lasagne z burakami i kozim serem

Ostatnio wpadliśmy z przyjaciółmi na pomysł zrobienia tradycyjnej lasagne. Opakowanie głosiło, że możemy to zrobić w dwojaki sposób, obgotowując lekko suche płaty makaronu, albo w piramidzie składników umieścić je w formie suchej, co znacznie wydłużało czas przygotowania. Burczało nam w brzuchach więc wybraliśmy pierwszą opcję. Odklejanie płatów, a raczej skrawków makaronu od siebie zajęło jeszcze więcej czasu niż ułożenie ich na sucho. Złośliwość losu.
Obiecałam sobie, że następną lasagne zrobię rozwałkowując po prostu ciasto na makaron. Zacierałam przy tym rączki, bo widziałam oczyma wyobraźni jak niewiele trzeba- maszyna do makaronu zrobi wszystko za mnie, a ja będę tylko kręcić jej korbką w najlepsze. Los znowu spłatał mi figla. Maszyna zaczęła wydawać dziwne skrzeki i piski i odmówiła posłuszeństwa.
W porządku lasagne. Zrozumiałam. Zrobię cię sama od początku do końca.
Rozwałkowanie ciasta na lasagne naprawdę przysparza mniej problemu niż użycie gotowej. Można przy tym kontrolować grubość i nasączyć ciasto ulubionymi smakami, dodając składniki jakich dusza zapragnie (spróbujcie poeksperymentować z ziołami). Ja postawiłam na naturalny smak, ale ciasto oparłam w większości na mące pełnoziarnistej, dzięki czemu z każdym kęsem wyobrażałam sobie, że tą lasagne właściwie nie grzeszę. Do tego buraczki z nutką wędzonki, liście botwinki i kozi ser. Nietypowo, ale pysznie.

Domowa lasagne z burakami i kozim serem :

Lasagne:
– 200 g mąki pełnoziarnistej z 3 zbóż
– 100 g mąki pszennej + porcja do podsypania
– 3 żółtka
– 20 g oliwy
– 1 łyżeczka soli
– ok. 150 ml ciepłej wody

Buraki:
– 600 g buraków (ok. 2 średnie buraki)
– 100 g boczku w kostkach
– 1 łyżka masła
– 4 ząbki czosnku
– 25 g świeżego imbiru
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki miodu
– gałązka rozmarynu
– sól, pieprz

Sos beszamelowy:
– 50 g masła
– 50 g mąki pszennej
– 600 ml mleka
– 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz

– 250 g koziego sera w rulonie
– pęczek botwinki (tylko liście)


  1. Najpierw przygotuj farsz z buraków. Obierz je ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do nich wyciśnięty czosnek. Zetrzyj do nich również obrany ze skórki imbir.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj boczek. Smaż aż lekko zbrązowieje i wypuści tłuszcz. Dodaj buraki i liście rozmarynu.
  3. Smaż buraki aż nabiorą bardziej miękkiej konsystencji (ok. 10 min). Dopraw octem, sosem sojowym, miodem, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Do miski wrzuć wszystkie składniki na makaron oprócz wody. Zacznij stopniowo dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyska jednolitą konsystencję.
  5. Ciasto podziel na 3 równe porcje. Każdą z nich rozwałkuj na kształt formy, na grubość ok. 1 milimetra. Możesz też rozwałkować mniejsze części i ułożyć obok siebie, jedna przy drugiej.
  6. Przed ułożeniem każdej warstwy lasagne zamocz ją na kilka sekund we wrzątku.
  7. Formę wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę lasagne.
  8. Pokrój rulon sera koziego na cienkie plastry. Plastry ułóż na pierwszej warstwie lasagne. Na serze ułóż liście botwinki.
  9. Liście przykryj kolejną warstwą lasagne. Na niej ułóż buraki i przykryj ostatnią warstwą lasagne.
  10. Przygotuj beszamel. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj mąkę i pomieszaj. Smaż chwilę mieszając, aż zasmażka nabierze brązowego koloru. Dolej mleko. Mieszaj trzepaczką aż sos zgęstnieje (kilka minut). Zdejmij z ognia, dopraw gałką, solą i pieprzem.
  11. Wystudzony sos beszamelowy wylej równomiernie na wierzch lasagne.
  12. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. wstaw lasagne i piecz 20 min. a następnie włącz funkcję grillowania z góry i piecz jeszcze ok. 10 min.

Śliwka