Czekoladowe ciasteczka z pomarańczą

DeseryCzekoladaPomarańczeNa talerzuSezon naSłodka sobota

Czekoladowe ciasteczka z pomarańczą

Czekoladowe ciasteczka nie potrzebują chyba reklamy, więc rozbudowany wstęp byłby tu zbędny. Kochają je dzieci, młodzież, kobiety, mężczyźni, nawet drwale i krasnale!


Czekoladowe ciasteczka z pomarańczą:

  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g trzcinowego cukru (lub mniej białego np. 120 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g czekolady (u mnie trochę mlecznej, białej i gorzkiej)

  1. Nad rondelkiem z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę, a w niej połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
  2. W misie ucieramy masło z cukrem, aż masa będzie puszysta. Do oddzielnej miseczki wbijamy jajko, rozbełtujemy je, dodajemy skórkę ze sparzonej pomarańczy oraz sok, mieszamy.
  3. Do masy maślanej dodajemy jajko razem z sokiem i dalej ucieramy masę. Następnie wlewamy topioną i ostudzoną czekoladę.
  4. Dalej ucierając masę, wsypujemy w dwóch partiach mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną w drobne kawałeczki pozostałą czekoladę. Mieszamy do połączenia.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy pergaminem lub matą silikonową.
  6. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub trochę większe), spłaszczamy je delikatnie i układamy w kilku centymetrowych odstępach na blasze. Pieczemy przez 9-11 minut.
  7. Upieczone ciasta przekładamy na kuchenną kratkę.

Tosia