Cytrynowe magdalenki z białą czekoladą

DeseryBiała czekoladaCytrynaNa talerzuSezon naSłodka sobota
Wskazówki

* Zmodyfikowałam przepis pochodzący z książki „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo. W oryginale jest to przepis na magdalenki z kremem cytrynowym i malinami.

Cytrynowe magdalenki z białą czekoladą

    W 2013 roku (szczególnie w grudniu) spędziłam tyle czasu w kuchni, że po świętach postanowiłam odpocząć i zrobić sobie „urlop kulinarny”. Nie było to łatwe zadanie, ale przez kilka dni trochę odpoczęłam. Nie ukrywam, że do kuchni czasem zaglądałam i nie zapomniałam o gotowaniu nawet na chwilę.
    Wręcz przeciwnie, w leniwych chwilach towarzyszyły mi książki, które znalazłam pod choinką. Jedną z nich była „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo, którą już od dawna chciałam mieć w domowej kolekcji.
Przeglądając książkę natrafiłam na przepis na magdalenki. Pomyślałam, że chciałabym je kiedyś upiec, ale potrzebuję do tego odpowiedniej formy w postaci charakterystycznych muszelkowych wgłębień, dlatego sprawę odłożyłam „na potem”.
    Nowy Rok jest dla mnie dosyć szczęśliwy, dlatego nie zdziwiłam się, gdy wczoraj przez przypadek trafiła w moje ręce właśnie taka forma! Uznałam, że to przeznaczenie i już kilka godzin później w mojej lodówce chłodziło się ciasto na magdalenki.
Puszyste, biszkoptowe ciasteczka najlepiej smakują świeżo po upieczeniu. Z ich szybkich zjedzeniem nie powinien nikt mieć problemu, bo rozpływają się w ustach.
    W przepisie Rachel, magdalenki są pieczone z malinami i podawane z kremem cytrynowym, podobnym do lemon curd. W mojej zmodyfikowanej wersji, biszkoptowe ciasteczka również smakują cytrynowo, ale kryją w sobie inną niespodziankę – wtopione kawałki białej czekolady.

Cytrynowe magdalenki z białą czekoladą:

  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 200 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 20 g miodu
  • 50 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • cukier puder do posypania

  1. Cytrynę sparzamy, wysuszamy. Mąkę przesiewamy do misy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy świeżo startą skórkę z cytryny.
  2. W rondelku topimy masło, następnie studzimy.
  3. Łączymy miód z mlekiem, sokiem z cytryny, miodem i ostudzonym masłem.
  4. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej mleko z miodem, masłem i sokiem z cytryny, mieszamy.
  5. Do misy z mąką wlewamy mokre składniki w dwóch partiach, delikatnie mieszamy.
  6. Ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc do lodówki.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę na magdalenki smarujemy masłem i oprószamy mąką (jest to etap konieczny, nawet przy silikonowej formie).
  8. Białą czekoladę siekamy w drobną kosteczkę/wiórki.
  9. Do każdego wgłębienia w formie przekładamy po łyżce ciasta, posypujemy wiórkami białej czekolady. Wierzch delikatnie wyrównujemy.
  10. Formę wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 5 minut w 190 stopniach. Następnie wyłączamy piekarnik na minutę (magdalenki uzyskają w ten sposób charakterystyczne wgłębienia). Po minucie ustawiamy temperaturę 160 stopni i dopiekamy ciasteczka jeszcze 5 minut.
  11. Upieczone magdalenki wyciągamy z formy, przekładamy na kuchenną kratkę i oprószamy cukrem pudrem.

Tosia