Curry Pumpkin Pie

Wskazówki

*Polecam dynię Hokkaido lub piżmową. Kroimy ją na krążki, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. W przypadku dyni piżmowej po upieczeniu oddzielamy delikatnie łyżką miąższ od skórki, jeśli wybieramy dynię Hokkaido miksujemy ją ze skórką.

Curry Pumpkin Pie


W Dolinie Muminków nastały kruche czasy. To początek jesieni, a już kończyły się dyniowe zapasy.

Wielką dynię w tajemnicy wyhodowała Mamusia Muminka. Gdy się wszyscy o tym dowiedzieli w okolicy, zebrała się pielgrzymka.

Dalej historia była taka, że Mamusia Muminka poprosiła o przygotowanie dyniowego musu Paszczaka.

„Dodaj tam proszę imbir, czosnek, chilli, mleko kokosowe i masło orzechowe”.

Na to Tata Muminka, czyli stary powiedział:

„Kochanie, dodajmy tam jeszcze curry!”

 


Dzisiaj przepis na curry pumpkin pie. Do kruchego ciasta polecam dodać mieloną kurkumę, albo curry. Najbardziej lubię dynię Hokkaido, którą można piec i jeść ze skórką. Tym razem jednak wykorzystałam dynię piżmową, która również ma mocno pomarańczowy kolor miąższy i orzechowy posmak. A w trakcie krojenia pachnie arbuzem.

Po upieczeniu skórka ładnie odchodzi od miąższu. Dynię miksujemy z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i orientalnymi dodatkami. Do musu dodajemy jajka i wylewamy na podpieczony spód.

Aby tarta wyglądała zajebiście, z wierzchu ozdobią ją z ciasta liście.


Curry Pumpkin Pie

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
  • łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 250 g upieczonej dyni
  • 150 g mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 cm korzenia imbiru
  • łyżka pasty curry lub przyprawy
  • 2 jajka
  • szczypta soli lub łyżka sosu sojowego

Spód:

  1. Mąkę wsypujemy do misy, wbijamy jajko, dodajemy kawałki zimnego masła, wodę i przyprawy. Zagniatamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę
  2. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek i wykładamy nim karbowaną formę do tarty. Zostawiamy 1/5 ciasta do dekoracji. Tartę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy i posypujemy suchą fasolą/kaszą jaglaną/suchym ryżem (jako obciążenie), wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  3. Spód tarty podpiekamy 20 minut w 190 stopniach, następnie ściągamy pergamin z obciążeniem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Krótko studzimy.

Nadzienie:

  1. Kawałki dyni miksujemy z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym, sosem sojowym, posiekanym drobno imbirem, posiekaną papryczką chilli, curry, przeciśniętą przez praskę czosnkiem.
  2. Dodajemy rozbełtane jajka i mieszamy.

Tarta:

  1. Dyniową masę wylewamy na podpieczony spód, wierzch wyrównujemy łyżką.
  2. Pozostałe kruche ciasto wałkujemy i wycinamy z niego nożykiem lub foremką listki. W przypadku nożyka wycinamy łezkę, a następnie nacinamy delikatnie rysy liścia.
  3. Listkami dekorujemy wierzch tarty.
  4. Tartę wkładamy do piekarnika, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  5. Przed krojeniem i podaniem chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce.