Cukiniowo-kukurydziane placuszki z salsą awokado i jajkiem w koszulce

Cukiniowo-kukurydziane placuszki z salsą awokado i jajkiem w koszulce

Latem przyjemnie poleżeć plackiem na słonecznej patelni by zadbać o złocisty kolor naszej opalenizny. Następnie można usmażyć złociste, cukiniowo-kukurydziane placki! Po opalaniu proponuję zatańczyć salsę z awokado, pomidorem, kolendrą, limonką i chilli. Pamiętajcie jednak by po plaży nałożyć coś na siebie. Jajko warto odziać w koszulkę. W takim zestawie gwarantuję Wam taniec smaków!

Cukiniowo-kukurydziane placuszki z salsą awokado i jajkiem w koszulce

Placuszki:

  • 300 g cukinii (u mnie żółta)
  • kolba kukurydzy
  • 50 g parmezanu (można pominąć)
  • jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia

Salsa:

  • awokado
  • pomidor (u mnie żółty)
  • pęczek kolendry
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • sok z limonki
  • szczypta soli
  • nasiona konopii (opcjonalnie)

Jajko w koszulce:

  • jajko
  • woda
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta soli
  1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy szczyptą soli i zostawiamy na sicie na 5 minut. Odciskamy z soku i przekładamy do miski.
  2. Kolbę kukurydzy stawiamy pionowo, ścinamy ostrym nożem ziarenka, dodajemy do cukinii razem ze świeżo startym parmezanem, posiekaną papryczką chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kminem rzymskim.
  3. Dodajemy rozbełtane jajko i mąkę, całość dokładnie mieszamy.
  4. Wykładamy po łyżce ciasta na rozgrzane masło klarowane i delikatnie rozpłaszczamy, aby uzyskać cienkie placuszki. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Placuszki serwujemy z salsą i jajkiem w koszulce.

Salsa:

  1. Awokado i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy posiekane drobno chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, porwane listki kolendry, szczyptę soli.
  2. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki. Całość mieszamy i posypujemy nasionami konopii (opcjonalnie).

Jajko w koszulce:

  1. W rondlu gotujemy wodę z octem i solą.
  2. Do miseczki wbijamy jajko.
  3. Robimy łyżką delikatny wirek we wrzącej wodzie i wlewamy do środka jajko.
  4. Gotujemy 2,5 minuty. Odcedzamy z wody łyżką cedzakową. Przekładamy na placuszki, serwujemy na ciepło.