Croissant z jajecznicą

Croissant z jajecznicą

Dzięki wczesnemu wstawaniu przez cały tydzień, nawet gdy nic mnie nie goni, budzę się przed całą rodziną. Choć tęsknie za czasami, gdy mogłam w weekendy spać bez końca, wczesne wstawanie otwiera przede mną nowe śniadaniowe możliwości. Z myślą o perfekcyjnie zaczętym niedzielnym poranku, wskakuję w dres i udaję się po świeże croissanty.
Zimne powietrze gryzie w nozdrza, na ulicach pustka, a w ledwo co otwartym sklepie pachnie świeżo upieczonym chlebem. Pakuję do torby miękkie, ciepłe rogaliki i pędzę z powrotem do domu. Nie chcąc popsuć niespodzianki, zamykam się w kuchni i po cichu zaczynam tworzyć śniadanie do łóżka dla całej rodziny.
Croissanty z masłem i konfiturą to klasyk, który zawsze mnie nudził. Do rogalików uwielbiam wytrawne dodatki, a najlepiej połączenia w stylu BLT (bekon, sałata i pomidor). To moja mała słabość. Tym razem jednak stawiam na inne, znane od wieków, perfekcyjne połączenie- jajka z bekonem. W duecie z rogalikiem tworzą coś naprawdę pysznego. Dla niektórych to pewnie kontrowersyjne, dla innych profanacja croissanta, ale dla mnie spełnienie śniadaniowych marzeń.

Croissant z jajecznicą:
– 1 croissant
– 1 plaster bekonu
– 1 jajko
– 1 plaster sera
– kilka liści roszponki
– masło
– sól, pieprz

  1. Przekrój croissanta na pół wzdłuż. Najlepiej wcześniej podgrzać go w piekarniku lub na tosterze.
  2. Posmaruj go w środku masłem, wsadź do środka ser i sałatę.
  3. Podsmaż plaster boczku. Nie dodawaj tłuszczu na patelnię, wytopi się z boczku. Smaż aż będzie chrupiący i wsadź go do croissanta.
  4. Rozgrzej łyżeczkę masła na patelni, wbij jajko, posól, popieprz i mieszaj aż powstanie odpowiednio ścięta jajecznica. Napakuj ją do croissanta.

Śliwka