Clafoutis z rabarbarem

DeseryWypiekiRabarbarSezon naZ warzywniaka

Clafoutis z rabarbarem

Deser miesiąca w Barze u Antosi to Clafoutis. Francuskie babcie zapiekają czereśnie lub wiśnie z pestkami w cieście podobnym do naleśnikowego. W trakcie pieczenia wydziela się amigdalina, która nadaje flanowi naturalny migdałowy posmak. Moja majowa propozycja to wersja z rabarbarem, cynamonem, płatkami migdałowymi i białą warstwą cukru pudru. Fachowo Clafoutis z innymi owocami niż czereśnie nazywane jest Flaugnarde.


Clafoutis z rabarbarem

  • 3 jajka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 3 łyżki topionego masła
  • szczypta soli
  • Spód:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Wierzch:
  • łodyga rabarbaru
  • garść płatków migdałowych
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżka masła
  • cukier puder
  1. Ceramiczną formę smarujemy masłem, wykładamy pokrojone w paseczki dwie łodygi rabarbaru, posypujemy je cukrem i cynamonem.
  2. W misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy powoli mleko i łączymy trzepaczką składniki. Na koniec wlewamy topione masło i jeszcze raz mieszamy.
  3. Masę naleśnikową wylewamy na przygotowaną formę, wierzch dekorujemy pozostałą łodygą rabarbaru, płatkami migdałowymi i cukrem.
  4. Clafoutis pieczemy 20 minut w 180 stopniach, następnie dekorujemy z wierzchu wiórkami masła i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z pieca oprószamy cukrem pudrem. Serwujemy na ciepło lub na zimno.