Ciasto marchewkowe z mango

DeseryMangoMarchewkaNa talerzuSezon naSłodka sobotaTydzień z LunchBoxemZ warzywniaka

Ciasto marchewkowe z mango

Słodka sobota została dziś połącza z cyklem Tydzień z LunchBoxem. Dlatego propozycja kolejnej przekąski, którą można zapakować do pudełka jest na słodko.
 Myślę, że większości z Was ciasta marchewkowego przedstawiać nie muszę 🙂 Jeśli jakimś cudem go jeszcze nie próbowaliście to gorąco Was do tego zachęcam. Kto spróbuje ciasta marchewkowego raz, temu trudno będzie się uwolnić od tego smaku.
 Kojarzy mi się z okresem jesienno-zimowym, dlatego myślę, że wybrałam dobry moment na publikację mojej ulubionej wersji tego ciasta. Ja dodaję do niego mango, ananasa, migdały i wiórki kokosowe.
To takie ciasto, które bez problemu można spakować do pudełka. Mimo iż ma polewę z serka śmietankowego i mascarpone, to nie jest ona lejąca, dlatego podróżując z ciastem w torbie nie powinno mu się nic wielkiego stać. Jeśli jednak obawiacie się, że nie dojedziecie do miejsca pracy, czy szkoły z ciastem w kawałku to możecie po prostu zrezygnować z polewy. Zapewne będzie równie pyszne. Inną metodą jest przekrojenie ciasta wzdłuż na pół i przełożenie go kremem, zamiast dekorując jego wierzch.
Ale nie musicie piec ciasta marchewkowego z myślą o zapakowaniu do pudełka. W końcu dziś słodka sobota, weekend to przecież świetna okazja, aby upiec ciasto 🙂

Ciasto marchewkowe z mango i ananasem:

  •  400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 370 g cukru trzcinowego
  • 400 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 300 ml oleju słonecznikowego lub oleju rzepakowego
  • 100 g posiekanych drobno migdałów
  • 80 g wiórków kokosowych
  • pół mango
  • 3 plastry ananasa
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli

Polewa:

  • 125 g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 100 g mascarpone
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • garść płatków migdałowych

  1. Jajka ubijamy mikserem, stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa podwoi objętość i będzie puszysta. Dalej ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej roślinny.
  2. Gdy składniki się ze sobą połączą do masy dodajemy startą marchewkę, posiekane migdały i wiórki kokosowe. Mango oraz ananasa kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  3. Na koniec dodajemy suche składniki : przesianą mąkę, cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Ostrożnie mieszamy ze sobą składniki.
  4. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane ciasto. Wyrównujemy łyżką wierzch.
  5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez godzinę. Po tym czasie wbijamy w ciasto wykałaczkę i sprawdzamy, czy jest sucha. Jeśli tak – wyciągamy ciasto z piekarnika, jeśli nie- jeszcze chwilę pieczemy.
  6. Ciasto marchewkowe studzimy, a w tym czasie zajmujemy się polewą.
  7. Serek śmietankowy, mascarpone, masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii miksujemy na puszystą masę. Smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na godzinę ciasto do lodówki.

Tosia