Ciasteczka z wróżbą

DeserySezon na

Ciasteczka z wróżbą

Jaką przekąskę można zrobić z okazji Andrzejek? Oczywiście z wróżbą, a jeśli z wróżbą to świetnie do tego się sprawdzą chińskie ciasteczka. Legenda głosi, że w XIV wieku używano ich kiedy w Chinach rządzili Mongołowie, aby przekazywać tajemne wiadomości na temat powstania.
W dzisiejszych czasach ciastka takie podaje się w chińskich restauracjach przy rachunku. Służą one także we wróżbiarstwie. Mądry aforyzm, który znajduje się w środku ciasta ma nam przepowiadać przyszłość.
Ja do sprawy podeszłam z humorem i dystansem, dlatego poprosiłam koleżanki podczas wykładu by powymyślały swoje własne aforyzmy. Karteczki zebrałam, włożyłam do ciastek i przy przełamaniu każdego czeka mnie niespodzianka 🙂

Ciasteczka z wróżbą:

200 g pszennej mąki
60 g cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
5 łyżek masła
3 łyżki wody
szczypta soli
wróżby na karteczkach o szerokości 1 cm


Cukier puder ubijamy na puszystą masę z masłem. Dodajemy przesianą mąkę, wodę oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy. Ciasto zagniatamy w kulę i cienko wałkujemy. Bierzemy szklankę lub wycinaczkę o średnicy 6 cm i wycinamy kółka. Na każdym kółku kładziemy zwiniętą karteczkę z wróżbą, zginamy w pół jak na pierożka i wyginamy do siebie rogi. Czynność powtarzamy i kładziemy ciastka na blachę lub matę silikonową. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.


Tosia