Ciasteczka z Fäviken

DeseryFigiJabłkoSezon naSłodka sobota
Wskazówki

* możecie użyć dowolnego dżemu, w przepisie proponowany jest malinowy

Ciasteczka z Fäviken

    Ostatnio miałam niezwykłą przyjemność mieć w rękach światowy hit pośród książek kucharskich- Fäviken, Magnusa Nilssona, który prowadzi na północy Szwecji pod tą samą nazwą prestiżową restaurację, która w zeszłym roku znalazła się na 34 miejscu The World’s 50 Best Restaurants.
    Książka nie jest typowym podręcznikiem dla gotujących w domu amatorów, a raczej manifestacją pewnego podejścia do jedzenia, którym kieruje się Magnus tworząc swoje arcydzieła na talerzu. W kuchni Fäviken, która położona jest w Järpen, chciałoby się powiedzieć na północnym końcu świata, na talerzu lądują tylko artykuły własnej produkcji, lub dostarczane przez zaprzyjaźnionych producentów. I chyba dlatego tak bardzo urzeka mnie to miejsce, na równi z moją fascynacją szwedzką przyrodą. Zresztą sami zobaczcie ten filmik.
    Książka to zbiór pięknie sfotografowanych, raczej nietypowych potraw, jak na przykład grzybowy bulion gotowany na jesiennych liściach, czy postarzane 20 tygodni mięso. Zdziwiło mnie więc, gdy odkryłam bardzo niepozorny przepis na ciasteczka z oczkiem. Zapamiętałam i powtórzyłam, używając do nich domowego dżemu, który możecie niezwykle szybko wyczarować z jabłka i suszonych fig.
    A żeby spróbować reszty magicznych dań pozostaje mi tylko zbierać fundusze i ruszać na północ!

Ciasteczka z Fäviken:
– 500 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 220 g cukru
– 300 g miękkiego masła
– 2 jajka

Dżem:*
– pół jabłka (bez skórki)
– 100 g suszonych fig
– sok z połowy cytryny
– pół łyżeczki cynamonu
– 1 filiżanka wody


  1. Przygotuj dżem. W garnku rozgrzej pokrojone na małe kawałki jabłka z figami, sokiem z cytryny, cynamonem i połową filiżanki wody. Gotuj na średnim ogniu aż woda wyparuje. Gdy wyparuje, dodaj pozostałą połowę filiżanki i ponownie gotuj aż woda wyparuje. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  4. Dodaj masło i zagnieć aż uzyskasz masę przypominającą kruszonkę.
  5. Dodaj jajka i ponownie zagnieć aż masa będzie jednolita.
  6. Z ciasta od razu uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego w skorupie), ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i z góry zrób w nich wgłębienie palcem. Wgłębienie wypełnij dżemem.
  7. Wsadź ciasteczka do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.

Śliwka