Churros z kremem cytrynowym

DeseryCytrynaNa talerzuSezon naSłodka sobota

Churros z kremem cytrynowym

    Sobota nie jest spokojna. Od rana pędzę, garnki parują, tłuszcz skwierczy, a gdzieś w tle bulgocze pho. Walka o ostatnie promienie słońca jest ciężka, a ja nie odpuszczam, marząc o jutrzejszym, niedzielnym lenistwie. Dlaczego weekendy są ostatnio jakby co raz krótsze?
    A jutro? Jutro wreszcie się wyśpię i spędzę czas z książką. A propos książek, zachęcam do przeczytania wywiadu ze mną na ich temat, który dzisiaj ukazał się na blogu Czytelniczy.
    Ale wracając do churros. Intensywnie myślę o nich od jakiegoś czasu. Kiedyś zrobiłam je zczekoladą chilli, a dzisiaj postanowiłam zmienić sos. Na początku miał być kokosowy, ale uznałam, że przyda się coś bardziej orzeźwiającego. Postawiłam więc na krem cytrynowy, typowy lemon curd. Choć muszę przyznać, że ja lubię je najbardziej bez dodatków, jedynie oprószone cukrem pudrem.
    Należy jednak uważać, są nieprawdopodobnie uzależniające. Chrupałam jeden za drugim, aż nagle nie zostało już nic, jedynie smutna, pusta miska.

Churros z kremem cytrynowym:

Churros:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 150ml wody
  • 135 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej rzepakowy- do smażenia

  1. W średniej wielkości rondelku rozpuść masło z wodą, cukrem i szczyptą soli.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę, zmniejsz ogień i energicznie zagniataj do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  4. Odczekaj aż ciasto trochę ostygnie, dodaj jedno jajko i zacznij miksować masę. Dodawaj z czasem kolejne jajka. Uzyskasz gęstą, żółtą masę.
  5. Do innego średniego rondelka wlej do połowy tłuszcz i zacznij go rozgrzewać. To może trochę potrwać, proponuję poczekać ok 10 minut, a następnie zrobić próbne churro.
  6. Napełnij ciastem szprycę z „gwiezdną” końcówką i wyciskaj ok 5 centymetrowe kawałki ciasta bezpośrednio do gorącego tłuszczu. Poczekaj aż zbrązowieją, może to potrwać minutę do paru minut w zależności od temperatury tłuszczu.
  7. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami (aby wchłonęły tłuszcz).
  8. Posyp cukrem pudrem.

Krem:

  • 2 cytryny (skórka i sok)
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 50 g cukru
  • 45 g masła
  • 1 łyżka mąki

  1. Cytryny umyj i zalej wrzątkiem. Wysusz i do miseczki zetrzyj skórkę z każdej z nich.
  2. Do skórki wyciśnij sok z każdej cytryny, uważając, żeby pestki nie wpadły do środka.
  3. W oddzielnej misce pomieszaj jajka i żółtka oraz 2 łyżki mąki. Pomieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Odstaw na bok.
  4. Przygotuj kąpiel wodną. Do garnka nalej ok. 1/4 wody i na nim umieść miseczkę (najlepiej takiej wielkości, aby nie pływała w garnku, a się w nim zablokowała). Podgrzej palnik pod garnkiem, a do miski wsyp cukier, masło i sok ze skórkami cytryny. Poczekaj aż wszystko się rozpuści.
  5. Do masy z jajek i mąki, wlej ok. 1 łyżkę rozpuszczonego płynu (żeby trochę ogrzać jajka, nie chcemy, żeby doznały szoku termicznego) i zacznij powoli wlewać masę z jajek i mąki do kąpieli wodnej, cały czas mieszając całość trzepaczką.
  6.  Mieszaj nieustannie przez ok. 3-4 minuty aż zacznie powstawać gęsty krem. Gdy mocno zgęstnieje, podnieś miskę z garnka i krem odłóż na bok.
  7. Podawaj w małym naczyniu, żeby maczać churros w kremie.

Śliwka