Chrupiące śledzie na trzy sposoby + czosnkowy dip z surowego kalafiora i ogórków kiszonych

Chrupiące śledzie na trzy sposoby + czosnkowy dip z surowego kalafiora i ogórków kiszonych

W zeszłym tygodniu na blogu pojawił się wpis, w którym przewidujemy ze Śliwką trendy kulinarne na 2016 rok. Jednym z punktów, które wymyśliłyśmy był powrót do ryb i szeroko rozumianych owoców morza. Oczywiście to nie znaczy, że w ubiegłych latach nikt ich nie przyrządzał, ale przeczuwamy, że w tym roku więcej osób otworzy się na nowe smaki i na morskie gotowanie. Nie lubię rzucać słów na wiatr, czas zatem powoli wywiązywać się z tej jakby obietnicy.

Mieszkam całe życie nad morzem i z roku na rok coraz bardziej czuję, że nie wykorzystuję tego w pełni. Nie mówię o tym, że powinnam codziennie spacerować brzegiem morza i bawić się glonami między palcami u stóp. Wciąż za to mam wrażenie, że nie wykorzystuję potencjału kulinarnego i kupuję za mało ryb, albo sięgam po niekoniecznie odpowiednie. Trochę z wygody i przyzwyczajenia. Czas z tym skończyć i docenić bałtyckie ryby, które nie są zagrożone wyginięciem i można je dodatkowo dostać po naprawdę niskiej cenie.

Dzisiaj na obiad smażyłam flądrę i miło było sobie przypomnieć jak smaczna jest to ryba. Wczoraj za to sięgnęłam po śledzie. Jednak nie takie utopione w śmietanie i zamknięte w pojemniku. Mam na myśli śledzie świeże. Co prawda byłam na tyle wygodna, że wybrałam tuszki śledziowe, czyli już wypatroszone i bez głów, ale za to samodzielnie usuwałam im kręgosłup, co jest niezwykle łatwym zajęciem.

Następnie usmażyłam je na 3 różne sposoby. Po pierwsze z ciekawości, bo po raz pierwszy robiłam świeże śledzie, a po drugie dlatego, że zabrakło mi płatków kukurydzianych.

Pierwszy sposób to właśnie panierka z pokruszonych płatów, wychodzi niezwykle chrupiąca! Druga z nich to bułka tarta wymieszana z przyprawami i płatkami migdałowymi. Trzecia wersja to pomysł podpatrzony u „teściowej” w święta, najbardziej klasyczny i niezawodny, czyli smażenie rybek po prostu w mące. Wszystkie opcje godne polecenia, polecam wypróbować i wybrać ulubiony patent.

Smażone śledzie podawałam z lekkim, jogurtowym dipem na bazie surowego kalafiora, czosnku, ogórków kiszonych, chilli, miodu i szczypiorku. Fajnie chrupał i świetnie smakuje też po prostu jako pasta kanapkowa.

Oczywiście śledzie możecie zjeść na chlebie z masłem, albo z musztardą i frytkami. Możliwości podania jest nieskończenie wiele.


Chrupiące śledzie na trzy sposoby

  • 10 świeżych śledzi (wypatroszone tuszki)
  • olej kokosowy lub roślinny do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy)

Wersja I: Panierka z płatków kukurydzianych 

  • płatki kukurydziane
  • mąka pszenna
  • łyżka ostrej lub słodkiej papryki

Wersja II: Panierka migdałowa:

  • bułka tarta
  • płatki migdałowe
  • mąka pszenna
  • łyżka ostrej lub słodkiej papryki

 Wersja III: W mące:

  • mąka pszenna
  • łyżka ostrej lub słodkiej papryki 

Jajko do moczenia:

  • jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Dip z surowego kalafiora i ogórków kiszonych 

  • 1/4 kalafiora
  • 2 ogórki kiszone
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek

Śledzie:  

  1. Wypatroszone i przecięte śledzie kładziemy na desce brzuchem ku górze. Ostrożnie nacinamy i usuwamy kręgosłup zostawiając ogonek. Staramy się, aby zostało jak najwięcej mięsa.
  2. Następnie rybki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

 Wersja I: 

  1. Jajko rozbełtujemy z przyprawami, jogurtem i musztardą.
  2. Na talerz wsypujemy mąkę, a na drugi talerz pokruszone płatki kukurydziane z przyprawą.
  3. Śledzie obtaczamy w mące, następnie w jajku, na koniec w płatkach kukurydzianych.
  4. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony.
  5. Usmażone śledzie odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Wersja II: 

  1. Jajko rozbełtujemy z przyprawami, jogurtem i musztardą.
  2. Na talerz wsypujemy mąkę, a na drugi talerz bułkę tartą  i płatki migdałowe z przyprawą.
  3. Śledzie obtaczamy w mące, następnie w jajku, na koniec w panierce.
  4. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony.
  5. Usmażone śledzie odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Wersja III :

  1. Na talerz wsypujemy mąkę, dodajemy sól, pieprz i paprykę.
  2. Śledzie obtaczamy dokładnie w mące.
  3.  Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony.
  4. Usmażone śledzie odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Dip: 

  1. W naczyniu malaksera umieszczamy kawałki kalafiora, pokrojone ogórki kiszone, posiekany czosnek z chilli. Dodajemy majonez, jogurt, przyprawy, sok z cytryny i miód.
  2. Całość miksujemy na nie do końca gładką pastę. Na koniec próbujemy dipu, w razie czego doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek.

Tosia