Chrupiące jajka faszerowane

PrzekąskiPrzystawkiŚniadanieŚniadanie do łóżkaWielkanocJajkaSerDo chlebaNa talerzuŚniadanie do łóżkaWielkanoc

Chrupiące jajka faszerowane

Piejo kury piejo, że Wielkanoc coraz bliżej. Niezłe jaja!

I to nie byle jakie, bo od szczęśliwych kur. Oto chrupiące jaja w panierce z płatków kukurydzianych, faszerowane pastą serową i rzeżuchą. Co prawda gryzmolę jak kura pazurem, ale napisałam dla Was przepis.

Chrupiące jajka faszerowane

  • 8 jajek

Panierka:

  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • łyżeczka musztardy
  • płatki kukurydziane
  • olej rzepakowy do smażenia

Nadzienie:

  • żółtka ugotowanych jajek na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 100 g tartego żółtego sera
  • łyżka sosu Sriracha lub Tabasco
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • sól, pieprz
  1. Jajka wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 9 minut. Przelewamy wodą, obieramy ze skorupek.
  2. Ugotowane przecinamy na pół, wyciągamy żółtka, przekładamy do miseczki.
  3. W rondlu rozgrzewamy olej. Na talerzykach szykujemy: pokruszone płatki kukurydziane, roztrzepane jajka z musztardą, mąkę. Połówki ugotowanych jajek panierujemy w mące, jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych.
  4. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażmy przez 2-3 minuty, aż panierka się zarumieni. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. W tym czasie rozgniatamy żółtka widelcem, dodajemy majonez, Srirachę, tarty ser, szczypiorek, rzeżuchę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  6. Panierowane połówki jajek wypełniamy pastą, z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.