0

Chińskie naleśniki z kaczką z sosem hoisin

KolacjaObiadImbirOrzechyNa talerzuSezon na

Chińskie naleśniki z kaczką z sosem hoisin

Bardzo lubię mięso kaczki, ale dosyć rzadko ją przyrządzam. Może dlatego, że pieczona w całości najbardziej kojarzy mi się ze świętami i ważnymi okazjami. Postanowiłam to zmienić, więc zakupiłam kaczkę.

Dla odmiany, zamiast piec ją z jabłkami, czy pomarańczami, podzieliłam mięso na udka, piersi i skrzydełka. Z korpusu i szyjki zrobiłam rosół, ale resztę upiekłam z anyżem, śliwkami i orzechami.
Z powstałego na bazie marynaty i w takcie pieczenia płynu, przygotowałam popularny sos chiński o nazwie hoisin. Oryginalny kantoński hoisn robi się ze sfermentowanej soi i śliwek. W dzisiejszej wersji to wariacja na temat z powodu autorskiego wykonania, ale w smaku jest bardzo podobny. Więcej o sosie pisałam już przy okazji tego wpisu.

Kawałki kaczki nie bez powodu zostały upieczone w takiej marynacie. Posiekane mięso podałam w chińskich naleśnikach z dymką, które robi się z ciasta podobnego jak przy pierożkach dim sum.
Z całej kombinacji smaków wyszedł z tego fantastyczny, domowy fast food w stylu chińskim.
Gdybym miała food truck’a z szybkimi przekąskami z Dalekiego Wschodu, na pewno serwowałabym te naleśniki, próbując przekonać klientów do nowego spojrzenia na kaczkę.

Ps. Jeśli zainteresował Was przepis, ale zniechęciło samodzielne przygotowanie naleśników – możecie spróbować kupić gotowe lub zastąpić je np. tortillą, czy papierem ryżowym.


Chińskie naleśniki z kaczką z sosem hoisin:

Mięso: 

  • 1 kg kaczki (u mnie 2 udka, 2 skrzydełka i 2 piersi – kaczka bez korpusu)
  • 6 śliwek
  • garść orzechów arachidowych
  • sól, pieprz

Marynata (z której powstanie sos hoisin):

  • 6 łyżek melasy trzcinowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyża sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 cm korzenia imbiru
  • łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2-3 cm korzenia kurkumy (można pominąć)
  • 4 goździki
  • 3 cm kory cynamonowej
  • łyżka oleju kokosowego

Chińskie naleśniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250-300 ml wrzącej wody
  • łyżeczka soli
  • cebulka dymka/szczypiorek
  • łyżka oleju kokosowego

Dodatki:

  • papryka
  • marchewka
  • mięta
  • ziarenka owocu granatu
  • cebulka dymka
  • orzechy arachidowe

Mięso:

  1. Osuszone i oczyszczone kawałki kaczki przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu (będą jeszcze doprawiane marynatą).
  2. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir oraz płatki chilli. Smażymy 2 minuty, następnie wlewamy melasę, sos sojowy, ocet ryżowy i sos rybny. Wrzucamy pozostałe przyprawy. Całość dusimy przez kilka minut.
  3. Do naczynia żaroodpornego/glinianego garnka wlewamy połowę marynaty. Układamy ciasno kawałki kaczki skórą ku górze i zalewamy pozostałą częścią marynaty.
  4. Do garnka wrzucamy również pokrojone śliwki oraz orzechy arachidowe. Całość przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  5. Mięso pieczemy przez godzinę w 160 stopni. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15-30 minut, aż będzie miękkie.

Sos hoisin: 

  1. Odlewamy 1 chochlę sosu z upieczonej kaczki. Sos przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy orzechy oraz upieczone śliwki. Całość miksujemy blenderem na gładki sos. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Chińskie naleśniki: 

  1. Na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól.
  2. Wlewamy powoli wrzącą wodę i za pomocą miksera lub drewnianej miski wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, krótko je zagniatamy, aż utworzy się elastyczna kula z ciasta.Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie, wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na 6 części. Z każdej z nich lepimy kulkę, którą cienko wałkujemy na okrągły placek. Następnie posypujemy cebulką dymką, zawijamy w rulon i formujemy „ślimak” (zdjęcie). Tak zawinięte ciasto wałkujemy cienko jeszcze raz. Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta.
  4. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy naleśnik i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe naleśniki odsączamy z tłuszczu.

Gotowa danie: 

  1. Każdy naleśnik smarujemy sosem hoisin.
  2. Na to kładziemy pokrojone drobno i upieczone mięso kaczki. Posiekaną w słupki paprykę oraz marchewkę, ziarenka granatu, orzechy arachidowe i listki mięto.
  3. Naleśniki zawijamy i zjadamy od razu!

Tosia