Burgery z indyka i miętowe pesto z groszku

KolacjaObiadGroszekPomidoryDania mięsneDo chlebaSezon na

Burgery z indyka i miętowe pesto z groszku

Wielkimi krokami zbliża się wyjątkowo długa majówka. Przyznam Wam szczerze, że jeszcze 2 tygodnie temu, martwiłam się mocno, czy zamiast na spływ kajakowy, wybiorę się w tym czasie na sanki. Na szczęście cierpliwość popłaciła i po wielu tygodniach oczekiwania pojawiła się piękna pogoda, która mam nadzieję nie opuści już nas nigdy więcej (nadzieja matką głupich).
Z majówką wiążą się nie tylko chwile spędzone z bliskimi na świeżym powietrzu, ale także otwarcie sezonu wielkiego grillowania. Już niedługo specyficzny zapach grillowanego mięsa będzie się unosił nie tylko z ogródków, ale także balkonów wieżowców. Zdałam sobie z tego sprawę, nieumyślnie podsłuchując jednym uchem rozmowę studentów w środku komunikacji miejskiej. Tak naprawdę zaczęłam słuchać dyskusji z zainteresowaniem, kiedy temat zszedł na kulinaria 🙂
Zastanawiali się nad tym, co można położyć na grilla oprócz kiełbasy i piersi kurczaka. W grę wchodziły także ziemniaki z popiołu. Kusiło mnie, by włączyć się do rozmowy i przedstawić im listę grillowych propozycji, które od razu pojawiły się w mojej głowie. Nie chciałam jednak ich przestraszyć, więc zrezygnowałam, pozostając ukrytym słuchaczem.
Blog to bezpieczniejsze miejsce, w którym można się spodziewać kulinarnych inspiracji. Dlatego poniżej przedstawiam Wam pomysł na grillowane burgery z indyka, podane w chlebkach pita. Aby danie podać w wiosennej aranżacji, do burgerów przygotowałam pesto z zielonego groszku i świeżej mięty z dodatkiem suszonych pomidorów.
Jeśli nie wyjeżdżacie nigdzie na majówkę, a posiadacie patelnię do grillowania, możecie burgery bez problemu przygotować w warunkach domowych.

Burgery z indyka w picie i miętowe pesto z groszku:

Burgery: 

  • 500 g mięsa indyka
  • 4 suszone pomidory
  • łyżeczka soku z limonki
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • chlebki pita

 Miętowe pesto z groszku:

  • 250 g świeżego/mrożonego/konserwowego groszku
  • garść liści świeżej mięty
  • 3 suszone pomidory
  • łyżeczka soku z limonki
  • łyżeczka skórki z limonki
  • łyżeczka zalewy z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

  1. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy  pokrojone drobno suszone pomidory.
  2. Na suchej patelni prażymy kilka minut kolendrę oraz kmin, następnie rozcieramy przyprawy z moździerzu i łączymy je z płatkami chilli i imbirem. Do mięsa dodajemy przyprawy, łącznie z solą i pieprzem. Dodajemy także sok z limonki i oliwę. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki lub od razu formujemy 4 płaskie burgery.
  3. Groszek wrzucamy do wysokiego naczynia (w przypadku mrożonego – rozmrażamy i blanszujemy w gorącej wodzie). Dodajemy skórkę i sok z limonki oraz zalewę z suszonych pomidorów/oliwę. Miksujemy na gładkie pesto. Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Rozgrzewamy grilla/patelnię do grillowania. Burgery smarujemy z wierzchu odrobiną oliwy i kładziemy je na rozgrzany ruszt. W przypadku tradycyjnego grilla, trudno mi oszacować dokładny czas grillowania. W warunkach domowych grillujemy mięso po 2 minuty z każdej strony i przekładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 10-12 minut.
  5. Burgery podajemy w ciepłej picie z pesto i serem typu feta.

Tosia