Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

– Zrobimy dzisiaj ciasto z buraków- zapowiedział Julek dzisiaj rano, nie zdając sobie sprawy, że z buraków faktycznie można zrobić ciasto

– ok, nie ma sprawy

Połączenie czekolady i buraków było modne kilka lat temu i teraz już nikogo nie dziwi. Czuję jednak, że warto te dobre rozwiązania wprowadzać do ciast, bo te buraki i ta czekolada to naprawdę dobry duet. A jeśli do tego dodamy polewę z serka philadephia, wiecie, taką jak klasycznie robi się do ciasta marchewkowego, to efekt jest dosłownie piorunujący i powali takich wymagających smakoszy jak wasze dzieci.

Dzięki burakom ciasto jeszcze bardziej wchodzi w konsystencję brownie, jest gąbczaste i mokre, czyli takie jak lubię. Dla ludzi nie przepadających za burakami, jest to dosłownie nie do pomyślenia, ale apeluję, nie oceniajcie dopóki nie spróbujecie, czuję, że przekona i was!


Buraczane ciasto czekoladowe (forma 25 cm)

– 3 małe buraki (ok 300 g)

– 170 g gorzkiej czekolady

– 100 g śmietanki kremówki

– 50 g masła klarowanego

– 50 g cukru

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1 płaska łyżeczka kardamonu

– 3 jajka

– 3 duże szczypty soli

– 100 g mąki

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 3 serki philadelphia

– 60 g cukru pudru

– 2 garście pistacji


1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w folię i wsadź na żaroodpornym naczyniu, lub blasze do piekarnika. Piecz ok. 1 godzinę. Wyjmij i obierz ze skórki. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni.

2. Buraki zmiksuj w blenderze na puree. odstaw.

3. Przygotuj kąpiel wodną. W dużym garnku zagotuj 1/10 wody, umieść na nim metalową miskę i do miski wrzuć połamaną w kostki czekoladę, kremówkę, masło klarowane i cukier. Gotuj aż się rozpuszczą, a następnie odstaw do wystudzenia.

4. Dodaj buraki do czekoladowej masy, wymieszaj. Dodaj również cynamon i kardamon.

5. Oddziel żółtka od białek do dwóch różnych misek. Do białek dodaj sól i ubij. Żółtka również miksuj przez kilka minut, aż zrobią się jaśniejsze.

6. Dodaj żółtka do czekoladowej masy, zmiksuj.

7. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i zmiksuj razem z masą czekoladową.

8. Na koniec dodaj białka i wmieszaj je delikatnie łyżką.

9. Natłuść okrągłą formę i wlej masę. Wsadź do piekarnika i piecz godzinę.

10. Wystudź ciasto, a w międzyczasie przygotuj krem. Połącz philadelphię z cukrem pudrem i dobrze wymieszaj.

11. Nałóż serek na wystudzone ciasto i posyp po bokach obranymi ze skorupek i posiekanymi pistacjami.


Śliwka