Bruschetta na tostach francuskich

Bruschetta na tostach francuskich

Moje dzisiejsze śniadanie było prawdziwym otwarciem pięknego dnia. Zaraz po nim ruszyłam na moje kochane Kaszuby, godzinami przechadzałam się po lasach, które znam od dziecka, a wciąż mnie zaskakują. Zbierałam słodkie, dojrzałe już poziomki z dzikich krzaków, a całość przypieczętowałam wyjątkowo udanym obiadem z grilla.

Gdybym miała opisać idealną niedzielę, wyglądałaby właśnie tak jak dzisiaj. Nie wiem, jak dużą rolę odegrało w niej śniadanie, ale lubię myśleć, że od pierwszego posiłku zależy cały dzień. Bo jakimś cudem, choć zdarza mi się to rzadko, gdy zjem coś naprędce, zwykle dzień okazuje się do bani.

Tosty francuskie zna każdy, choć założę się, że większość z was kojarzy je ze słodkimi dodatkami- konfiturami, jogurtem, czy owocami. Oczywiście uwielbiam je w tej wersji, choć jestem raczej przyzwyczajona do wytrawnego śniadania. A skoro przyszło lato i pomidory już zaczynają smakować pomidorami to szkoda z tego nie skorzystać. Spróbujcie więc koniecznie mojej wersji tostów francuskich z bruschettą!


Bruschetta na tostach francuskich:

– 2 kromki razowego chleba (może być czerstwy)
– 2 jajka
– 20 ml mleka
– sól

– 1 duży pomidor
– 2 łyżki posiekanej bazylii
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka oliwy
– sól
– tabasco

Do smażenia:
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy


  1. Przygotuj bruschettę. Posiekaj pomidora i wrzuć do miski.
  2. Wyciśnij czosnek przez praskę i dodaj do pomidorów.
  3. Dodaj bazylię. Dopraw octem balsamicznym, miodem, oliwą, dobrze posól i dodaj tabasco wedle uznania.
  4. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem i solą.
  5. Rozgrzej na patelni oliwę z masłem.
  6. Zamocz kromki z dwóch stron w jajecznej mieszaninie i usmaż z dwóch stron aż tosty będą brązowe.
  7. Wyłóż pomidory na tosty.
  8. Podawaj od razu

Śliwka