Brownie z bananami i słonym karmelem

DeseryBananCzekoladaKarmelNa talerzuSezon naSłodka sobota

Brownie z bananami i słonym karmelem

    Tak by mógł wyglądać już każdy następny tydzień- wolne, jeden dzień pracy i znowu wolne. Zmęczenie powoli zaczyna mnie zabijać. Przez regularny tryb funkcjonowania, zasypiam w miejscach publicznych już około 21:30 i nic nie mogę na to poradzić. W pewnym momencie po prostu czuję, że moje powieki robią się zbyt ciężkie, żeby unieść je własnymi siłami.
    Zawsze byłam raczej nocną duszą, więc to dla mnie pewna nowość. Wracam więc z pracy i biegam, żeby ze wszystkim zdążyć zanim niespodziewanie zasnę. A gdzie tu czas na przyjemności? Odpowiedź: w sobotę.
    Słodka sobota pozwala mi się chwilę zrelaksować i choć zwykle wolę owocowe, odświeżające desery, tym razem stawiam na zabójczą słodycz- brownie z bananami i słonym karmelem. Raj dla czekoholików.

Brownie z bananami i słonym karmelem:
– 250 g gorzkiej czekolady
– 200 g masła
-150 g cukru
– pół łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 4 jajka
– 100 g mąki
– 2 banany

Karmel:
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki wody
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 szklanki śmietanki kremówki


  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Do metalowej miski włóż połamaną na małe kawałki czekoladę, masło, cukier i szczyptę soli.
  3. W garnku zagotuj 1/4 wysokości wody.
  4. Umieść miskę na garnku i gotuj zawartość w kąpieli wodnej aż czekolada i masło się rozpuszczą.
  5. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Do wystudzonej masy dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
  7. Wbijaj po jednym jajku i mieszaj masę trzepaczką.
  8. Dodaj mąkę i wymieszaj tak, aby masa była jednolita.
  9. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, aby ciasto się nie przykleiło.
  10. Wlej czekoladową masę do formy i rozprowadź, aby ułożyła się równomiernie.
  11. Banany pokrój w plastry. Wyłóż je na czekoladową masę, umieszczając je obok siebie i lekko przyciskając.
  12. Wstaw formę do piekarnika na ok. 25 minut (zależy od piekarnika, gdy masa wyschnie z góry, wyjmij ciasto).
  13. Przygotuj karmel. Do garnka o grubym dniem wsyp cukier i wlej wodę.
  14. Podgrzewaj i mieszaj, aby cukier się rozpuścił.
  15. W tym czasie w innym rondelku podgrzej kremówkę i utrzymuj ją ciepłą przez czas gotowania karmelu.
  16. Gdy się zagotuje przestań mieszać i zmniejsz ogień.
  17. Gotuj bez mieszania aż nabierze złotej barwy (u mnie to trwało ok 10 minut). Zanurz w nim czubek łyżeczki. Gdy od łyżeczki pójdzie „nitka” karmelu oznacza to, że jest gotowy.
  18. Zdejmij z ognia i wlej ciepłą kremówkę. Pomieszaj drewnianą łyżką.
  19. Nie dotykaj aż lekko nie ostygnie (jest bardzo gorący!).
  20. Polej karmelem każdy kawałek ciasta.

Śliwka