Brownie potrójnie czekoladowe

DeseryBiała czekoladaCzekoladaNa talerzuSezon naSłodka sobota

Brownie potrójnie czekoladowe

    Nie wiem, czy to dewiza życiowa ludzi leniwych, czy tych, którzy wiecznie dążą do perfekcji. Nie czuję się w pełni członkiem żadnej z tych grup.
Coś w tym jednak jest i często tę zasadę przemycam do własnego życia, bo uważam, że jak coś robić to porządnie, albo wcale. Dlatego, gdy tylko zdecydowałam się na jakiś czekoladowy wypiek, od razu stwierdziłam, że:
    Jak kochać – to księcia. Jak kraść- to miliony. A jak piec brownie – to tylko potrójnie czekoladowe!
    Tym sposobem upiekłam brownie na bazie gorzkiej czekolady z zawartością kakao 70%, w środku znalazły się kostki mlecznej czekolady z orzechami oraz białej. Gdy zjadłam kawałek, przeniosłam się do czekoladowego raju!
    Przepis możecie dostosować do własnych upodobań. Jeśli wolicie bardziej wilgotne brownie – wystarczy 15 minut w piekarniku, przy bardziej zwartym, ale nadal wilgotnym cieście będzie to ok. 18 minut.
    Ps. Podzielcie się chociaż kawałkiem z kimś kogo lubicie, na pewno to doceni!

Brownie potrójnie czekoladowe:

  • 150 g gorzkiej czekolady (u mnie zawartość kakao 70%)
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g  mlecznej czekolady (u mnie z orzechami)
  • 100 g białej czekolady
  • 1-2 łyżki kakao

  1. Do rondla wlewamy wodę sięgającą 1/4 wysokości. Nad rondlem umieszczamy miseczkę z masłem oraz czekoladą, które rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po kilku minutach mieszamy dokładnie rozpuszczoną masę, która powinna być lejąca i studzimy.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając mikserem, wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.
  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli i jeszcze chwilę miksujemy całość do połączenia składników. na koniec dorzucamy kostki białej i mlecznej czekolady.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wlewamy masę, wyrównujemy łyżką wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni.
  5. Brownie pieczemy przez 16-18 minut, w zależności od planowanego efektu. Im krócej pieczemy, tym będzie bardziej wilgotne.
  6. Upieczone można posypać dodatkowo kakao.

Tosia