Brownie piernikowe

DeseryPrzekąskiCzekoladaPomarańczeBoże narodzenieSezon na

Brownie piernikowe

Za oknem wciąż szarości, ale straszą jakby mniej, może dlatego, że nie są już listopadowe. Każdy kolor ma swoje odcienie, marzy mi się, aby przed świętami szarość złagodniała przemieniając się w biały puch.

Powoli myślę o świątecznych przepisach, role w słodkim menu już prawie obsadzone, będzie kremowy sernik (jak co roku inny), piernik staropolski (ulubiony!) i błyszczący od lukru makowiec (przepis). Jednak nikt nie powiedział, że słodkościami nie można umilać życia także przed świętami.

W mikołajkowy weekend proponuję zrobić sobie czekoladowy prezent w postaci wilgotnego ciasta. Upiec klasyczne brownie wzbogacone o dodatek kandyzowanej skorki pomarańczy oraz przyprawy do piernika i wybrać się na spacer w poszukiwaniu śniegu 🙂


Brownie piernikowe:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (przepis)

  1. Do rondla wlewamy wodę, podgrzewamy. Nad rondelkiem umieszczamy miskę z czekoladą i masłem, topimy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Stopniowo wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy lub ubijamy mikserem.
  3. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i skórką pomarańczową. Jeszcze raz mieszamy.
  4. Prostokątną formę smarujemy masłem (można dodatkowo wyłożyć jeszcze pergaminem). Przelewamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy łyżką.
  5. Brownie pieczemy przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu powinno być wilgotne.

Tosia