0

Botwinowe gnudi

KolacjaObiadPrzystawkiBotwinaKuchnia włoskaLekki tydzieńNa talerzuSezon naW misceWiosenny tydzieńZ warzywniaka
Wskazówki

*zamiast botwiny można dać tarte buraki lub podsmażony szpinak

Botwinowe gnudi

Mam dla Was nowinę, przyszedł czas na botiwnę! Żeby nie było nudy, pokażę jak zrobić gnudi (czyt. nudi).

Po włosku to golaski, czyli rozbierane z ciasta powoli ravioli. To co istotne to mieć dobrą ricottę, którą łączy się często ze szpinakiem, ale ja dziś zrobię to z botwiną. I zupełnie bez żartów, tak zwanej beczki – pokażę różowe kuleczki. Ślizgają się gładko po klarowanym maśle z rozmarynem, parmezanem i orzeszkami w wersji mini, czyli pini.

Botwinowe gnudi

  • pęczek botwiny (po usmażeniu i zmiksowaniu ok. 180-200 g) + łyżeczka masła klarowanego + ząbek czosnku
  • 250 g ricotty
  • 50 g świeżo tartego parmezanu
  • żółtko
  • 100 g semoliny lub kaszy manny + 50 g do obtoczenia
  • łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Do podania:

  • 2-3 młode buraczki
  • gałązka rozmarynu
  • 5 łyżek świeżo tartego parmezanu
  • 50 g masła (polecam klarowane)
  • garść orzeszków piniowych
  1. Młode buraki, razem z łodygami i ładnymi listkami drobno siekamy. Podsmażamy na maśle klarowanym z czosnkiem przez ok. 5 minut. Następnie miksujemy malakserem na w miarę gładką masę.
  2. Ricottę odsączamy z wody, dodajemy żółtko, tarty parmezan i zmiksowaną botwinę. Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżo tartą gałką. Wsypujemy semolinę lub kaszę i wyrabiamy krótko masę, aż będzie zwarta.
  3. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je dodatkowo z wierzchu w kaszy.
  4. Gnudi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie przez 3 minuty.
  5. W tym czasie rozgrzewamy masło klarowane z posiekanym drobno rozmarynem.
  6. Ugotowane i odsączone gnudi wrzucamy na patelnię z masłem, krótko podsmażamy.
  7. Gnudi przekładamy na talerze. Na patelnię dodajemy jeszcze trochę masła i podsmażamy przecięte na pół małe buraczki. Dekorujemy nimi danie, polewamy masłem, posypujemy tartym parmezanem i orzeszkami pini.