Białe szparagi w beszamelu

Wskazówki

Zamiast białych szparagów można użyć także zielonych, nie trzeba ich obierać.

Białe szparagi w beszamelu

W sezonie szparagowym wszyscy chętnie grają w zielone, bo białe trochę straszą jak z Hatifnaty z Muminków. Ale musicie mi zaufać, białe szparagi też są godne uwagi, tylko droga koleżanko i przyjacielu do szczęścia potrzeba im trochę beszamelu. Warto go urozmaicić o musztardę i to niekoniecznie po obiedzie.

Żeby nie owijać w bawełnę szybko dodam, że szparagi owijamy w Mortadelę lub inną szynkę i zapiekamy pod beszamelem z serem pleśniowym. W tym czasie nalewamy kieliszek wina. Na koniec do ozdoby pistacje i żurawina.

Białe szparagi w beszamelu

  • pęczek białych szparagów
  • kilka plastrów Mortadeli lub innej szynki
  • kilka plastrów sera Brie, Camemberta lub koziego
  • garść pistacji
  • żurawina w słoiku
  • 2 łyżki oliwy (u mnie cytrynowej)
  • sól, pieprz

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml zimnego mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

 

  1. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę. Do złocistej zasmażki dodajemy stopniowo zimne mleko i mieszamy, aby nie powstały grudki.
  2. Podgrzewamy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  3. Formę żaroodporną smarujemy 1/3 beszamelu. Szparagi obieramy ze skórki i odcinamy twarde końcówki.
  4. Szparagi dzielimy na trójki i owijamy je w szynkę. Układamy ciasno w formie i przykrywamy resztą beszamelu. Z wierzchu kładziemy plastry sera.
  5. Wystające główki szparagów skrapiamy cytrynową oliwą. Szparagi pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
  6. Podajemy je z żurawiną i posiekanymi pistacjami.