0

Bezglutenowe pierogi z czerwoną kapustą

Wskazówki

*Jak zrobić klej ziemniaczany? Ugotowane ziemniaki z kilkoma łyżkami gorącej wody miksujemy blenderem na gładką, klejącą pastę. Przy 100 g kleju będą to mniej więcej 2 ziemniaki i 4 łyżki wody.

**Czerwoną kapustę można zastąpić białą, a czerwone wino białym winem

Bezglutenowe pierogi z czerwoną kapustą

W przyszłym tygodniu prowadzę dla znajomych warsztaty pierogowe i poproszono mnie byśmy ulepili też bezglutenowe. Kocham gluten, wiem, że ma wady, ale nie pozwolę go obrażać! Rozumiem jednak, że czasem to kwestie zdrowotne, a nie fanaberie, więc zgodziłam się, zamiast wpadać w histerię.

Postanowiłam zabawić się z tym ciastem. Stwierdziłam, że te pierogi nie mogą być tylko zjadliwe, muszą być fantastyczne. I o dziwo się udało! Uważam jednak, że koniecznie trzeba je serwować odsmażone z cebulką.

Czasem piekę chleby bezglutenowe, dlatego z doświadczenia wiedziałam, że ciasto to będzie się kruszyć. Aby je skleić i nawilżyć wymyśliłam sobie ziemniaczany klej, który sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne. Wystarczy świeżo ugotowane ziemniaki potraktować blenderem.

Jeśli dla kogoś w życiu najważniejsza jest kapusta, jego głowa na pewno jest pusta. Ale co innego gdy lepimy świąteczne pierogi czy ucha, wtedy liczy się kapucha. Bezglutenowe pierogi grubo nadziałam farszem z kiszonej i czerwonej kapusty z czerwonym winem i żurawiną.


Bezglutenowe pierogi z czerwoną kapustą

Ciasto:

  • 250 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g kleju ziemniaczanego
  • 300 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 150 g czerwonej kapusty
  • cebula
  • jabłko
  • 150 ml czerwonego wina
  • garść żurawiny
  • łyżeczka miodu
  • liść laurowy
  • pieprz
  • łyżka masła klarowanego

Ciasto:

  1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy klej ziemniaczany, sól, oliwę i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie plastyczne. Nie powinno się kleić do rąk, w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki.
  2. Ciasto zostawiamy na 10 minut, aby „odpoczęło”.
  3. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną z nich cienko wałkujemy na oprószonym ryżową mąką blacie. Resztę zostawiamy w misie pod przykryciem.
  4. Wycinamy kółka o średnicy ok. 7-8 cm. Brzegi każdego kółeczka delikatnie zwilżamy wodą, na środku wykładamy łyżkę farszu, zlepiamy boki ciasta i tak przygotowane pierogi odkładamy na tacy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.
  5. Bezglutenowe pierogi lepi się trudniej niż klasyczne. Jeśli zrobi nam się w uformowanym pierogi dziurka warto ją zakleić odrobiną ciasta, zwilżając to miejsce wodą powinna się z tego zrobić niewidoczna łatka.
  6. Pierogi gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez 4 minuty.
  7. Następnie polecam je podsmażyć na patelni z cebulką.

Farsz:

  1. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy poszatkowaną kapustę, starte na tarce jabłko i liść laurowy, podsmażamy 5 minut.
  2. Wlewamy wino, dodajemy miód i zmniejszamy ogień.
  3. Kapustę dusimy 30 minut. Studzimy.

Tosia