0

Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

DeseryBananCzekoladaMleko kokosoweNa talerzuSłodka sobotaTłusty czwartek

Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

Już jutro święto wszystkich zwyroli – Tłusty Czwartek!

Jeśli brakuje Wam odwagi lub nie macie czasu by zmierzyć się z przepisem na pączki to spróbujcie usmażyć szybkie churrosy z ciasta parzonego. Zajmie Wam to mniej czasu niż stanie w kolejce po pączki.

Taka ze mnie bananiara, że do ciasta postanowiłam dodać rozgniecionego banana. Churrosy proponuję podawać oprószone cukrem pudrem z cynamonem i moczyć je w gorącej kokosowej czekoladzie.


Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

  • Ciasto:
  • 40 g masła
  • banan
  • 250 ml mleka (u mnie ryżowo-kokosowe)
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1,5-2 l oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder + szczypta cynamonu
  • Czekolada:
  • 150 g mleka kokosowego
  • 50 g czekolady (u mnie gorzka, ale może być mleczna)
  1. W dużym garnku podgrzewamy na małym ogniu olej.
  2. Banan rozgniatamy widelcem, wrzucamy do rondla, dodajemy mleko, masło, cukier i sól. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści.
  3. Zmniejszamy ogień. Wsypujemy powoli mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką do połączenia masy w elastyczną kulę „odchodzącą od ścianek” garnka. Studzimy przez minutę.
  4. Dodajemy stopniowo dwa jajka i krótko miksujemy ciasto do dokładnego połączenia składników. Lśniące ciasto przekładamy do szprycy z „gwiezdną” końcówką.
  5. Wyciskamy paseczki ciasta na rozgrzany olej, ucinamy je nożyczkami. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
  6. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  7. Do rondla wlewamy mleko kokosowe, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do roztopienia i przelewamy do filiżanki.
  8. Churrosy oprószamy cukrem pudrem z cynamonem, serwujemy z gorącą czekoladą.