Bananowa miska smoothie

Bananowa miska smoothie

Lubicie smoothie? Ten delikatny, zimny koktajl, który swoją konsystencję zawdzięcza zmiksowaniu kostek lodu podbił serca na całym świecie już w latach dziewięćdziesiątych. A czy pijecie swoje smoothie przez słomkę? Jeśli tak, to zapomnijcie o tym, teraz się nie sączy, teraz się zajada!

Ostatnio zauważam nowo nadchodzący trend na miskę smoothie (smoothie bowl), dzięki czemu razem z pysznym koktajlem można chrupać ulubione dodatki. I ma to sens, bo nie samymi owocami człowiek żyje. Smoothie więc z dodatku do śniadania staje się sam pełnowartościowym posiłkiem.

Ja dzisiaj moją miskę potraktowałam bananami. I zamiast miksować kostki lodu, zamroziłam same banany. Wyszło przeeepysznie.


Bananowa miska smoothie

– 3 zamrożone banany
– 50 ml mleka
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka masła orzechowego

+ ulubione dodatki (u mnie truskawki, jagody amerykańskie, płatki kokosa, pestki dyni)


  1. Zamroź banany bez skórki, pokrojone na mniejsze kawałki. Wystarczy niecała godzina, nie muszą być całkowicie zmrożone i twarde jak kamień.
  2. Do blendera wrzuć banany mleko, kakao i masło orzechowe. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Na wierzchu ułóż ulubione składniki.

Śliwka