0

Bajgiel z bobem i kaszą jaglaną

KolacjaPrzekąskiŚniadanieBóbJajkaKaszaDo chlebaSezon naWtorek z kasząZ warzywniaka

Bajgiel z bobem i kaszą jaglaną

Lubię takie dni, gdy wykończona po kilkugodzinnym gotowaniu siadam w spokoju i mogę wreszcie odetchnąć. Czasami jestem zmasakrowana panowaniem nad kilkoma garnkami i patelniami na raz, nie wiem w co włożyć ręce, a jeszcze staram się wszystko dookoła ogarnąć. Dobrze, że moja kuchnia ostatnio nieco się zmniejszyła, bo gdybym miała choć trochę więcej przestrzeni z pewnością wypełniłabym ją do granic możliwości.

Nie zrozumcie mnie źle, uwielbiam gotować, a to zmęczenie można porównać do wycieńczenia po zdrowym treningu. Gdy już po wszystkim, ciało wypełnione endorfinami czuje radość dobrze spełnionego obowiązku.

Już wczoraj zrobiłam sobie porządną porcję kaszy na obiad, bo w końcu wtorek z kaszą zobowiązuje. Postawiłam na mój ulubiony, ale już trochę oklepany zestaw- kaszotto w sosie pomidorowym. Za prawdziwe eksperymenty zabrałam się w porze kolacyjnej i wyszło z tego coś całkiem fajnego.

Ponieważ moją kuchnię wypełniły dzisiaj bajgle, a było ich tyle, że miałam wrażenie, że mnie zasypią, postanowiłam choć jednego (o Boziu, co zrobię sama z resztą?) nieco odpicować. Ugotowałam moją ulubioną kaszę jaglaną, młody bób, a całość mocno doprawiłam koperkiem. I choć w tym roku postanowiłam koniecznie zaaplikować sobie 18-krotną terapię nielubianym przeze mnie bobem (podobno tyle razy dorosły człowiek musi zjeść nielubiany składnik, aby go polubić), okazało się, że będzie to absolutnie zbędne bo bób zachwycił mnie już przy pierwszym eksperymencie!

Polecam wersję z jajkiem sadzonym, idealnie sprawdzi się na śniadanie. W sumie na kolację też.


Bajgiel z bobem i kaszą jaglaną:

– 2 bajgle z tego przepisu
– 185 g młodego bobu
– 40 g kaszy jaglanej
– 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
– 2 jajka
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz
– oliwa: do smażenia


  1. Ugotuj bób z solą i łyżeczką cukru. Gotuj aż lekko popęka, ok. 10 minut a następnie odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Obierz go i odstaw na później.
  2. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posól wodę. Gdy kasza pochłonie całą wodę dodaj bób i koperek. Zdejmij z ognia.
  3. Dopraw sokiem z cytryny, miodem, dużą ilością pieprzu i jeśli kasza nie była odpowiednio słona, również solą.
  4. Bajgla przekrój na pół.
  5. Ułóż porządną kupkę kaszy na bajglu.
  6. Usmaż jajko sadzone i ułóż na kaszy.

Śliwka