Chilli con bulgur

ObiadCebulaKaszaMarchewkaPaprykaPomidorySezon naWtorek z kasząZ warzywniaka

Chilli con bulgur

W ramach naszego wtorku z kaszą staramy się pokazać wam jej inne oblicze. Jestem tym samym niejako zobligowana do eksperymentowania z jej różnymi odmianami, choć nie ukrywam, że najczęściej na talerzu ląduje moja ukochana kasza jaglana. Jednak kiedy zobaczyłam ostatnio na półce w sklepie kaszę bulgur, chwyciłam ją bez wahania i obiecałam sobie, że w następnym wtorek przygotuję właśnie ją.

Gdy zaczynałyśmy prowadzić bloga, umieściłam tu przepis na cypryjskie koupes, czyli pierożki, które tradycyjnie robione są przy użyciu kaszy bulgur. Dawno temu zastąpiłam ją kuskusem, ale dziś korciło mnie, aby powtórzyć te pyszne pierożki. Na pewno jeszcze to zrobię, ale dzisiaj z braku czasu postawiłam na coś szybszego- wariacje na temat mięsnej klasyki, tylko… bez mięsa:)

Jesienią stawiam na comfort food, rozgrzewające, sycące dania, które zdają się nie tylko wypełniać żołądek, ale i duszę. Udało mi się nawet dodać znienawidzoną przeze mnie fasolę (białą, bo nad przełknięciem czerwonej jeszcze pracuję) i o dziwo, bardzo mi smakowała. Koniecznie trzeba to danie porządnie podostrzyć i podać z plamą jogurtu, aby przełamać ten ostry smak.

A bulgur? Pycha. Przypomina nieco jaglankę, więc eksperymentuję dalej!


Chilli con bulgur:

– 150 g kaszy bulgur
– 450 ml wody
– sól
– 2 czerwone papryki
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 3 łyżki oliwy
– 2 duże ząbki czosnku
– 600 g przecieru pomidorowego
– 250 g fasoli białej z puszki (1 puszka)
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
– 1 łyżeczka kuminu
– pół łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– tabasco
– sól
– jogurt naturalny


  1. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej wielkości kawałki.
  2. Marchewkę obierz ze skórki i pokrój w plastry.
  3. Cebulę obierz i pokrój w grube plastry.
  4. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj paprykę, marchewkę i cebulę. Smaż kilka minut.
  5. Dolej do garnka przecier pomidorowy i dodaj ok. pół szklanki wody, aby rozcieńczyć nieco sos.
  6. Gdy warzywa będą dusić się w sosie, przygotuj kaszę.
  7. Przepłucz kaszę na sitku pod zimną wodą, wrzuć ją do garnka i zalej 450 ml wody. Dodaj kilka porządnych szczypt soli.
  8. Gotuj kaszę aż pochłonie całą wodę, a następnie dodaj do duszących się w pomidorowym sosie warzyw.
  9. Dodaj do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  10. Przypraw chili mieloną papryką, kuminem, cynamonem, octem balsamicznym, miodem i tabasco. Dosól.
  11. Na koniec odcedź fasolę z zalewy i dodaj do garnka. Wymieszaj.
  12. Przełóż chili do głębokich talerzy i przykryj „plamą” jogurtu naturalnego.

Śliwka