Sernik bananowy z czekoladą
3 kwietnia 2020 ·
Przepis
Sernik bananowy z czekoladą
3 kwietnia 2020 ·
Przepis
Przed Państwem sernik bananowy z czekoladą po którym każdy w Wielkanoc będzie miał na twarzy banana!
Wysoki, kremowy i wilgotny o maślanym posmaku dojrzałych bananów. Roztapia się w ustach dzięki kawałkom czekolady. Jego podstawa to znany wszystkim chlebek bananowy, wierzch zdobi lśniąca płynna czekolada.
Przypominam również wpis w ramach Akademii Burczymiwbrzuchu o tym jak upiec perfekcyjny sernik.
Sernik bananowy z czekoladą
Spód:
- 2 miękkie banany
- jajko
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 80 g topionego masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Masa twarogowa:
- kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 2 miękkie banany
- 125 g mascarpone
- 150 g mleka kokosowego
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka likieru/koniaku/cytrynówki
Wierzch:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 40 g masła
- banan + łyżeczka soku z cytryny + łyżeczka masła
Spód:
- Rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jajko. Wlewamy stopniowo roztopione masło, krótko mieszamy. Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i płatki owsiane, mieszamy do połączenia składników.
- Formę tortownicę wykładamy od spody pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach do „suchego patyczka”.
Masa twarogowa:
- Twaróg łączymy z rozgniecionymi bananami, stopniowo dodajemy jajka i miksujemy.
- Następnie dodajemy mascarpone i mleko kokosowe, krótko miksujemy, dosypujemy cukier, dodajemy chlust alkoholu, miksujemy.
- Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
- Masę twarogową wylewamy na podpieczony spód, wierzch wyrównujemy.
- Sernik pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy sernik przez 1,5 h. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i sernik studzimy.
Polewa:
- Banana kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny podsmażamy z dwóch stron na maśle.
- W rondlu topimy masło, wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy.
- Gładką polewą dekorujemy sernik, wierzch wyrównujemy, dekorujemy karmelizowanym bananem i czekoladą.
- Chłodzimy przed podaniem.
W tej kategorii