0

Pyzy z mięsem + karmelizowane kurki

KurkiObiady czwartkoweSezon na

Pyzy z mięsem + karmelizowane kurki

Systematyczne prowadzenie bloga wymaga czasem sprytu i kompromisu. Staram się zawsze, aby w naszych seriach tematycznych nie było przerw, czyli o to, by w każdą niedzielę pojawił się śniadaniowy przepis, a w każdy czwartek propozycja obiadu. Czasem zdarzy się mała wpadka, ale nie tym razem.

Już kilka dni temu wiedziałam, że cały czwartek spędzę na wsi na Kaszubach fotografując krowy. Śliwka już powoli wraca z urlopu od blogowania (pierwszy wpis świeżo upieczonej mamy), dlatego opieka nad obiadowym wpisem pozostała jeszcze na moich barkach. Uznałam, że luki na blogu nie chcemy i przygotowałam czwartkowy wpis już we wtorek. Przyznałam się Wam do małego oszustwa już na Snapchacie, a teraz przyszedł czas na pokazanie efektów.

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluchy, kluski i kluseczki, czyli wszystkie potrawy mączne, które można własnoręcznie uformować. Rozpoczyna się sezon na kurki, więc w ramach wielkiej inauguracji przygotowałam jajecznicę (zdjęcie na Instagramie). Następnie pomyślałam pierogach z mięsem i kurkami (przepis). Rok temu cieszyły się u mnie sporą popularnością, bo lepiłam je kilkakrotnie.

Przypomniałam sobie jednak, że wielkie lepienie pierogów mam zaplanowane na przyszły tydzień, więc połączenie mąka+mięso+kurki sprawdzę tym razem w innej formie. Wybór padł na pyzy ziemniaczane!

Zdaję sobie sprawę, że kwestia nazewnictwa zależy od regionu, w którym się mieszka i tradycji rodzinnych. Z tego co kojarzę dla niektórych pyzy to coś w rodzaju pampuchów, czyli drożdżowych bułeczek gotowanych na parze. Z kolei to co prezentuję w ramach przepisu to dla nich po prostu knedle ziemniaczane z mięsem. Jakoś tak knedle pasują mi na słodko z rabarbarem lub śliwkami. W wersji wytrawnej w moim słowniku noszą nazwę pyz.

Ostatecznie to tylko litery, a przecież liczy się smak! Bezglutenowe (bo z mąką ziemniaczaną), okrągłe kluchy z odpowiednio doprawionym farszem mięsnym i karmelizowanymi kurkami to połączenie idealne!


Pyzy z mięsem

Ciasto

  • 550 g puree ziemniaczanego
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • sól

Farsz

  • 600 g mielonego mięso wołowo-wieprzowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki chilli
  • listki świeżego rozmarynu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • żółtko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kurki

  • 150 g kurek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek, listki rozmarynu

Pyzy

  1.  Podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i chilli. Po kilku minutach dodajemy mielone mięso, listki rozmarynu, przyprawiamy solą, pieprzem octem balsamicznym i sosem sojowym. Smażymy przez ok. 4-5 minut, aż mięso zmieni kolor.  Studzimy.
  2. Do ostudzonego mięsa dodajemy żółtko, tarty parmezan, musztardę i bułkę tartą. Mieszamy.
  3. Chłodne puree ziemniaczane łączymy z mąką ziemniaczaną, żółtkiem i solą. Wyrabiamy masę krótką chwilę do połączenia składników, pilnując, aby ciasto nie lepiło się do rąk.
  4. Nakładamy dwie łyżki masy ziemniaczanej na rękę i delikatnie spłaszczamy tworząc okrągły placek. Na środku wykładamy dwie łyżki farszu i zbieramy boki ciasta ku środkowi. Formujemy okrągłą kulę i kładziemy ją złączeniem ku dołowi na tacy.
  5. Tak przygotowane pyzy gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 6 minut. Następnie odsączamy z wody i podajemy z karmelizowanymi kurkami oraz parmezanem. Pyzy można również odsmażać.

Kurki

  1. Kurki myjemy i osuszamy. Małe grzyby zostawiamy w całości, mniejsze drobno kroimy.
  2. Na maśle i oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i chilli.
  3. Po ok. 3 minutach wrzucamy grzyby i podsmażamy przez kilka minut na dużym ogniu, aż kurki puszczą wodę.
  4. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Karmelizujemy jeszcze 2-3 minuty.
  5. Do kurek dodajemy posiekane zioła i studzimy.

Tosia

W tej kategorii