Poncz porzeczkowy
Poncz porzeczkowy
Nie da się ukryć, pogoda w tym roku nie rozpieszcza. Zaklinam rzeczywistość opowiadając wszystkim, że to na pewno błąd, że jeszcze lato do nas przyjdzie, tylko wszystko się trochę przesunęło. Głęboko wierzę, że jeszcze dane nam będą grille, pikniki na łące, czy wieczory na plaży.
Narazie, gdy piszę te słowa, deszcz za oknem leje tak, że kompletnie zasłania widok.
Nie da się ukryć, pogoda w tym roku nie rozpieszcza. Zaklinam rzeczywistość opowiadając wszystkim, że to na pewno błąd, że jeszcze lato do nas przyjdzie, tylko wszystko się trochę przesunęło. Głęboko wierzę, że jeszcze dane nam będą grille, pikniki na łące, czy wieczory na plaży.
Narazie, gdy piszę te słowa, deszcz za oknem leje tak, że kompletnie zasłania widok.
Oprócz przekąsek przyda się coś typowo letniego i orzeźwiającego do picia. A mi z latem kojarzą się owoce, lód i bąbelki. Mając to na uwadze, stworzyłam dzisiaj coś na kształt ponczu, opierając się na Lubelskiej porzeczkowej. Jest słodko, lekko i owocowo. A żeby trochę pozaklinać lato, koniecznie pijcie na lodzie i powrzucajcie do środka kwiaty.
Poncz porzeczkowy
– 100 ml Lubelskiej porzeczkowej
– 1 litr soku jabłkowego
– 300 ml białego wytrawnego wina
– 300 ml wody gazowanej
-owoce, kwiaty
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce.
2. Powrzucaj kwiaty i owoce.
3. Podawaj na lodzie.
Śliwka