Placki z batatów z serowym sosem kurkowym

BatatyKurkiNa talerzuObiady czwartkoweZ warzywniaka
Wskazówki

*Jeśli zależy nam na chrupiących plackach polecam zetrzeć batata na grubych oczkach. Jeśli na puszystych – na tarce o małych oczkach. Ja wybrałam opcję 50:50

Placki z batatów z serowym sosem kurkowym

Przed Państwem batatowe chmurki i serowe kurki.

Z wierzchu chrupkie i złociste, w środku soczyste, mhm zajebiste. Otulune kremowym parmezanowym sosem, z porem, rozmarynem i kurkami, delikatnie muśnięte piwnymi sokami.


Placki z batatów z serowym sosem kurkowym

Placki:

  • 500 g batatów (u mnie 1,5)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • łyżka mascarpone
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Dodatki:
  • 4 łyżki parmezanu
  • łyżeczka soli
  • gałązka rozmarynu
  • Do smażenia:
  • olej rzepakowy lub masło klarowane

Serowy sos kurkowy:

  • łyżka oliwy
  • 200 g kurek
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • 125 g mascarpone
  • 70 ml piwa lub wina
  • 80 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • pieprz

Placki:

  1. Na tarce o grubych i małych oczkach (proponuję pół na pół*) ścieramy bataty i cebulę.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozbałtane jajka, mascarpone, sól, posiekany rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
  3. Masa powinna być delikatnie wilgotna i klejąca, ale nie płynna.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.
  5. Przekładamy po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz, delikatnie spłaszczamy. Aby placki były krąglejsze możemy wykorzystać do tego foremkę. Smażymy z dwóch stron, po ok. 2-3 minuty.Usmażone placki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Sos:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany w półplastry por, po minucie dodajemy oczyszczone kurki* (jeśli będą spore można je drobniej pokroić), posiekany drobno czosnek i rozmaryn.
  2. Po kilku minutach smażenia dodajemy miód i wlewamy piwo lub wino, zwiększamy płomień i czekamy, aż płyn odparuje.
  3. Dodajemy mascarpone, posiekany koperek, gałkę muszkatołową i sok cytryny, mieszamy.
  4. Dosypujemy świeżo tarty parmezan i dokładnie mieszamy sos. Dusimy na małym ogniu jeszcze 3 minuty, aż składniki się dobrze połączą, a parmezan rozpuści.
  5. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub miodu.

Jak smażyć bez strachu by nie zostało zapachu

Jak smażyć bez strachu by nie zostało dowodu w postaci zapachu? Do rondla lejemy wodę. A do wody dodajemy ocet, majeranek, ziarenka kawy i goździki. Można też skomponować inną mieszankę zapachową, dodać np. cynamon albo świeżą miętę. Miksturę doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu. Wciąga lepiej zapachy niż okap.

W tej kategorii