Placki z batatów z serowym sosem kurkowym
*Jeśli zależy nam na chrupiących plackach polecam zetrzeć batata na grubych oczkach. Jeśli na puszystych – na tarce o małych oczkach. Ja wybrałam opcję 50:50
Placki z batatów z serowym sosem kurkowym
Przed Państwem batatowe chmurki i serowe kurki.
Z wierzchu chrupkie i złociste, w środku soczyste, mhm zajebiste. Otulune kremowym parmezanowym sosem, z porem, rozmarynem i kurkami, delikatnie muśnięte piwnymi sokami.
Placki z batatów z serowym sosem kurkowym
Placki:
- 500 g batatów (u mnie 1,5)
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 małe lub 3 duże jajka
- łyżka mascarpone
- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Dodatki:
- 4 łyżki parmezanu
- łyżeczka soli
- gałązka rozmarynu
- Do smażenia:
- olej rzepakowy lub masło klarowane
Serowy sos kurkowy:
- łyżka oliwy
- 200 g kurek
- biała część pora
- ząbek czosnku
- 125 g mascarpone
- 70 ml piwa lub wina
- 80 g tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- pieprz
Placki:
- Na tarce o grubych i małych oczkach (proponuję pół na pół*) ścieramy bataty i cebulę.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozbałtane jajka, mascarpone, sól, posiekany rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
- Masa powinna być delikatnie wilgotna i klejąca, ale nie płynna.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.
- Przekładamy po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz, delikatnie spłaszczamy. Aby placki były krąglejsze możemy wykorzystać do tego foremkę. Smażymy z dwóch stron, po ok. 2-3 minuty.Usmażone placki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Sos:
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany w półplastry por, po minucie dodajemy oczyszczone kurki* (jeśli będą spore można je drobniej pokroić), posiekany drobno czosnek i rozmaryn.
- Po kilku minutach smażenia dodajemy miód i wlewamy piwo lub wino, zwiększamy płomień i czekamy, aż płyn odparuje.
- Dodajemy mascarpone, posiekany koperek, gałkę muszkatołową i sok cytryny, mieszamy.
- Dosypujemy świeżo tarty parmezan i dokładnie mieszamy sos. Dusimy na małym ogniu jeszcze 3 minuty, aż składniki się dobrze połączą, a parmezan rozpuści.
- Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub miodu.
Jak smażyć bez strachu by nie zostało zapachu
Jak smażyć bez strachu by nie zostało dowodu w postaci zapachu? Do rondla lejemy wodę. A do wody dodajemy ocet, majeranek, ziarenka kawy i goździki. Można też skomponować inną mieszankę zapachową, dodać np. cynamon albo świeżą miętę. Miksturę doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu. Wciąga lepiej zapachy niż okap.