0

Majowa kanapka z rabarbarem

CebulaMiętaOgórekRabarbarDo chlebaLekki tydzieńNa talerzuŚniadanie do łóżkaZ warzywniaka
Wskazówki

*Jeśli wyciąganie goździków wydaje Ci się kłopotliwe, pomiń ten dodatek. Możesz dodać np. szczyptę cynamonu lub kmin rzymski.

Majowa kanapka z rabarbarem

Barabara bara riki tiki ta. Kto ma chrapkę na kanapkę? Dziś czwarta odsłona projektu Majowa kananapka. Szaleństwo z rabarbarem!

Jeśli nie chcesz afery, daj cypryjskie sery kandydatce numer cztery. To zadziorna Barbara, co zmiksowała na chutney rabarbara. Lubi namiętne całusy, do cebuli dodaje chilli i cytrusy. Poczujesz miętę?


Majowa kanapka z rabarbarem

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 6 plastrów Halloumi
  • 6 wstążek z ogórki
  • listki mięty
  • Marynowana cebula:
  • czerwona cebula
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • garść mięty
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • szczypta soli
  • Chutney z rabarbaru:
  • 350 g rabarbaru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego lub soku z limonki)
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 3 goździki*
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka masła

  1. Cebulę siekamy w półplastry, dodajemy chilli, posiekaną miętę, szczyptę soli. Zalewamy sokiem z cytrusów, odstawiamy na minimum 10 minut.
  2. Rabarbar kroimy w kostkę (możemy obrać). Dodajemy cukier, ocet, sos sojowy, przyprawy, imbir, chilli.
  3. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy goździki*.Miksujemy na gładki mus.
  4. Kromki chleba skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut.
  5. Na patelni (polecam żeliwną) podsmażamy Halloumi, aż się zarumieni.
  6. Grzanki smarujemy chutney, wykładamy plastry Halloumi, dekorujemy marynowaną cebulą, wstążkami z ogórka i miętą.
W tej kategorii