Majowa kanapka z rabarbarem
27 maja 2021 ·
Przepis
2
Wskazówki
*Jeśli wyciąganie goździków wydaje Ci się kłopotliwe, pomiń ten dodatek. Możesz dodać np. szczyptę cynamonu lub kmin rzymski.
Majowa kanapka z rabarbarem
27 maja 2021 ·
Przepis
Barabara bara riki tiki ta. Kto ma chrapkę na kanapkę? Dziś czwarta odsłona projektu Majowa kananapka. Szaleństwo z rabarbarem!
Jeśli nie chcesz afery, daj cypryjskie sery kandydatce numer cztery. To zadziorna Barbara, co zmiksowała na chutney rabarbara. Lubi namiętne całusy, do cebuli dodaje chilli i cytrusy. Poczujesz miętę?
Majowa kanapka z rabarbarem
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 6 plastrów Halloumi
- 6 wstążek z ogórki
- listki mięty
- Marynowana cebula:
- czerwona cebula
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1 limonki
- garść mięty
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- szczypta soli
- Chutney z rabarbaru:
- 350 g rabarbaru
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego lub soku z limonki)
- 3 cm korzenia imbiru
- 3 goździki*
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżka sosu sojowego
- łyżka masła
- Cebulę siekamy w półplastry, dodajemy chilli, posiekaną miętę, szczyptę soli. Zalewamy sokiem z cytrusów, odstawiamy na minimum 10 minut.
- Rabarbar kroimy w kostkę (możemy obrać). Dodajemy cukier, ocet, sos sojowy, przyprawy, imbir, chilli.
- Smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy goździki*.Miksujemy na gładki mus.
- Kromki chleba skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut.
- Na patelni (polecam żeliwną) podsmażamy Halloumi, aż się zarumieni.
- Grzanki smarujemy chutney, wykładamy plastry Halloumi, dekorujemy marynowaną cebulą, wstążkami z ogórka i miętą.
W tej kategorii