0

Majowa kanapka z botwiną

BotwinaFetaJajkaDo chlebaNa talerzuSezon naWiosenny tydzieńZ warzywniaka
Wskazówki

*Kółka z chleba też podpiekamy i serwujemy je np. z resztą pasty z fety

**Czas pieczenia zależnie od piekarnika może się zmienić, zazwyczaj trwa to 10 minut, ale zdarzyło mi się dopiekać jajko i 12 minut, warto sprawdzać na bieżąco.

Majowa kanapka z botwiną

Kto ma chrapkę na kanapkę? Ruszam z projektem Majowa kanapka!

•Jeden tydzień to jeden przepis na szybką śniadaniową kanapkę

•Jedna kanapka to jeden bohater z warzywniaka

•Zachęcam Was do odtwarzania kanapek w swoich kuchniach

A teraz z warzywniaka mam nowinę: czas na botwinę! Dzisiejsza kandydatka to tajemnicza botwina. Lubi towarzystwo miodu, koperku, pasty z fety i czosnku. Gdy ją lepiej poznasz i się w nią wgryziesz, poczujesz, że ma jaja!


Majowa kanapka z botwiną

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 2 jajka
  • Wierzch: koperek, skórka z cytryny

 

  • Pasta z fety:
  • 100 g fety
  • 150 g jogurtu naturalnego lub kokosowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

  • Botwina:
  • 3 pęczki botwiny (jeden buraczek = 1 pęczek)
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

  1. Fetę miksujemy z jogurtem, posiekanym czosnkiem, koperkiem, miodem, sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Botwinę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Podsmażamy z posiekanym chilli i czosnkiem przez ok. 3 minuty na maśle. Dodajemy miód, sok z cytryny i karmelizujemy jeszcze 2 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. W kromkach chleba wykrawamy kółka*. Wierzch smarujemy pastą z fetą i dekorujemy botwiną. Do dziurek wbijamy po jajku. Pieczemy przez 10 minut** w 200 stopniach.
  4. Kanapki dekorujemy koperkiem i skórką z cytryny.
W tej kategorii