Majowa kanapka z białymi szparagami
12 maja 2021 ·
Przepis
2
Majowa kanapka z białymi szparagami
12 maja 2021 ·
Przepis
Kto ma chrapkę na kanapkę? Dziś druga odsłona projektu Majowa kanapka!
Kanapka kandydatka numer dwa to Croque Madame. Nazwa ta wcale nie sugeruje, że będzie Wam przyjemnie w kroku, chociaż kto wie, kulinarne doznania może sięgną i tam. Słowo „croquer” oznacza chrupać, zatem jest to chrupiąca Pani. Na co dzień nosi orzechowy beszamel podkręcony Srirachą, na śniadanie zjada szparagowe hatifnaty, a jej głowę zdobi kapelusz z jajka sadzonego.
Majowa kanapka z białymi szparagami
- 2 kromki chleba
- 10 białych szparagów
- 4 łyżeczki masła
- 4 plastry parmezanu/pecorino/mozzarelli
- 2 jajka
- Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 g mleka kokosowego
- czubata łyżka masła orzechowego
- łyżeczka Srirachy (opcjonalnie – można dać posiekane chilli)
- sól, pieprz
- Wierzch: szczypiorek, kolendra, posiekane orzeszki ziemne
- Białe szparagi obieramy, wrzucamy je do wrzącej posolonej wody, gotujemy 10 minut.
- W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i podsmażamy tworząc zasmażkę.
- Wlewamy powoli zimne mleko kokosowe i mieszamy. Podgrzewamy aż sos gęstnieje. Następnie dodajemy masło orzechowe, srirachę, sól, pieprz, energicznie mieszamy.
- Kromki chleba smarujemy masłem, wykładamy po 5 szparagów na kanapkę. Przykrywamy je beszamelem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 8 minut w 200 stopniach.
- Na patelnię wlewamy pół szklanki wody. Wbijamy 2 jajka i gotujemy je na wodzie, tak, aby były lekko w niej podtopione. Odpowiednio ścięte jajka przyprawiamy solą i pieprzem.
- Podpieczone kanapki dekorujemy jajkiem sadzonym, posypujemy orzeszkami, szczypiorkiem i kolendrą.
W tej kategorii