0

Majowa kanapka z białymi szparagami

JajkaMasło orzechoweSzparagiDo chlebaNa talerzuŚniadanie do łóżkaZ warzywniaka

Majowa kanapka z białymi szparagami

Kto ma chrapkę na kanapkę? Dziś druga odsłona projektu Majowa kanapka!

Kanapka kandydatka numer dwa to Croque Madame. Nazwa ta wcale nie sugeruje, że będzie Wam przyjemnie w kroku, chociaż kto wie, kulinarne doznania może sięgną i tam. Słowo „croquer” oznacza chrupać, zatem jest to chrupiąca Pani. Na co dzień nosi orzechowy beszamel podkręcony Srirachą, na śniadanie zjada szparagowe hatifnaty, a jej głowę zdobi kapelusz z jajka sadzonego. 


Majowa kanapka z białymi szparagami

  • 2 kromki chleba
  • 10 białych szparagów
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 plastry parmezanu/pecorino/mozzarelli
  • 2 jajka
  • Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g mleka kokosowego
  • czubata łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka Srirachy (opcjonalnie – można dać posiekane chilli)
  • sól, pieprz
  • Wierzch: szczypiorek, kolendra, posiekane orzeszki ziemne

  1. Białe szparagi obieramy, wrzucamy je do wrzącej posolonej wody, gotujemy 10 minut.
  2. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i podsmażamy tworząc zasmażkę.
  3. Wlewamy powoli zimne mleko kokosowe i mieszamy. Podgrzewamy aż sos gęstnieje. Następnie dodajemy masło orzechowe, srirachę, sól, pieprz, energicznie mieszamy.
  4. Kromki chleba smarujemy masłem, wykładamy po 5 szparagów na kanapkę. Przykrywamy je beszamelem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 8 minut w 200 stopniach.
  5. Na patelnię wlewamy pół szklanki wody. Wbijamy  2 jajka i gotujemy je na wodzie, tak, aby były lekko w niej podtopione. Odpowiednio ścięte jajka przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Podpieczone kanapki dekorujemy jajkiem sadzonym, posypujemy orzeszkami, szczypiorkiem i kolendrą.
W tej kategorii