0

Kukurydza z masłem kurkowym

KukurydzaKurkiLekki tydzieńNa talerzuSezon naZ warzywniaka

Kukurydza z masłem kurkowym

Skoro to szybki przepis na kukuRYDZĘ to powinnam mieć grzyby RYDZE. Ale lepsze kurki niż nic! A kurka, musze przyznać, że wyszło pysznie! Oto kolby z masłem kurkowym.

Do masła dodałam zioła jakie rosną na moim tarasie, czyli tymianek i estragon. Proszę się tym jednak nie sugerować, świetnie się tu sprawdzi także rozmaryn, czy natka pietruszki.


Kukurydza z masłem kurkowym

  • 2 kolby kukurydzy
  • woda + łyżeczka soli + łyżeczka cukru
  • Masło kurkowe:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g oczyszczonych kurek
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 3 łyżki posiekanych ziół (u mnie tymianek i estragon)
  • sól, pieprz

  1. Na 2 łyżkach masła podsmażamy oczyszczone kurki. Po ok. 5 minutach dodajemy posiekane zioła, poszatkowany czosnek i chilli. Smażymy minutę.
  2. Dodajemy miód, sól i pieprz. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty. Odkładamy 4 łyżki kurek do dekoracji i lekko je studzimy.
  3. Ostudzone kurki miksujemy z miękkim masłem i solą na gładką masę. Rozsmarowujemy masło na pergaminie i zawijamy wałeczek jak cukierek (można spiąć boki gumeczkami). Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30-40 minut.
  4. W garnku podgrzewamy wodę z solą i cukrem. Kolby obieramy z liści i niteczek, wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 10-12 minut, aż będą odpowiednio miękkie.
  5. Zmrożone masło kroimy w plastry. Smarujemy nim gorące kolby, dekorujemy z wierzchu kurkami i ziołami.
W tej kategorii