Kotlety jajeczne z porem i surówka Waldorf
Kotlety jajeczne z porem i surówka Waldorf
Rozklepujemy cienko kotlety schabowe, panierujemy boczniaki w panko, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem by stworzyć aksamitne puree ziemniaczane. A zapominamy trochę o trzecim, równie ważnym komponencie obiadu. Dlatego ruszłyśmy ze Śliwką z #projektsurówka 30 dni, 30 przepisów, raz przepis na moim instagramie @tochabrocha, a raz u Śliwki @sliwkamarta
Dziś dzień 5 wyzwania i postawiłam na klasykę, surówkę Waldorf. Wywodzi się ona z końca XIX wieku, z Nowego Jorku, z hotelu o tej samej nazwie. Jej głównym bohaterem jest mało seksowny, ale ponętnie pachnący korzeń selera. Jeśli za nim nie przepadacie to możecie podmienić na seler naciowy. Surówką z selera to jedna z moich ulubionych z czasów dzieciństwa, ale oczywiście z jabłkiem. Waldorf składa się również z orzechów włoskich i winogron. Oryginalnie serwuje się ja z majonezem i sokiem z cytryny. A ja postanowiłam zrobić mały twist i zastąpiłam majonez z sosem jogurtowym z serem blue. Selera i jabłko można zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie słupki. Ja wybrałam opcję numer dwa by surówka miała ciekawą fakturę i była bardziej fotograficzna.
Na talerzu znalazło się także parmezanowe puree ziemniaczane, ale na blogu jest już trochę przepisów, więc tym razem ziemniaki nie będą miały sowich 5 minut. Skupię się za to na kotletach jajecznych. Z 5 ugotowanych jajek na twardo i jednego surowego jajka można uformować 5 jajecznych medalionów. Podkręciłam je podsmażonym porem (można zastąpić cebulą) i szczypiorkiem. Kilka minut na patelni i gotowe!
Kotlety jajeczne z porem
- Masa:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- jajko
- 1/2 młodego pora
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- Panierka:
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- Por siekamy w paseczki, podsmażamy krótko na łyżeczce oleju rzepakowego.
- Jajka obieramy ze skorupki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy podsmażonego pora, posiekany szczypiorek i chilli, przyprawiamy solą, pieprzem. Wbijamy surowe jajko, mieszamy, dodajemy bułkę tartą aby stworzyć zwartą masę.
- Formujemy 5 krągłych kotletów, które lekko spłaszczamy. Jeśli mamy czas wkładamy kotlety na godzinę do lodówki, aby nabrały formy. Jeśli burczy nam w brzuchu smażymy kotlety od razu na rozgrzanym oleju rzepakowym po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Surówka Waldorf
•pół obranego korzenia selera
•jabłko
•dwie garście wingron bez pestek
•dwie garście orzechów włoskich
•2 łyżki soku z cytryny
Dip:
•250 g jogurtu naturalnego
•60 g sera typu blue
•łyżeczka miodu
•2 łyżki soku z cytryny
•pieprz
1.Seler i jabłko ścieramy na tarce lub kroimy w drobne słupki. Mieszamy z przekrojonymi na pół winogronami bez pestek.
2.Na patelni prażymy orzechy włoski, niedbale je siekamy i dodajemy do pozostałcyh składników.
3.Jogurt naturalny łączymy z pokruszonym serem, miodem, sokiem z cytryny. Miksujemy blenderem na gładki sos, który dodajemy do surówki i dokładnie mieszamy.

