Kalafiorus – kalafiorowy bowl
8 stycznia 2021 ·
Przepis
Kalafiorus – kalafiorowy bowl
8 stycznia 2021 ·
Przepis
Poznajcie kalafiorusa, pastę z pieczonego kalafiora. Przepis ten pojawił się w naszej śniadaniowej książce kilka lat temu, a teraz powraca odnowiony w orzechowej wersji.
Dodatki możecie dobierać sami jak kompozytor naleśników w Manekinie, u mnie pojawiło się halloumi, jajko na półtwardo, różyczki pieczonego kalafiora, orzeszki ziemne, marynowany imbir i ogórek. Całość posypana zaatarem i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.
Kalafiorus – kalafiorowy bowl
Pasta:
- 350 g kalafiora
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki ulubionych przypraw (u mnie: zaatar, pikatna papryka gochugaru, kurkuma, wędzona papryka)
- łyżeczka soli himalajskiej i świeżo mielonego pieprzu
- ząbek czosnku
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka miodu
- sok z 1/2 cytryny
Dodatki:
- podsmażone plastry halloumi
- jajko ugotowane na półtwardo
- ogórek
- marynowany imbir
- orzeszki ziemne
- koperek
- Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do misy. Dodajemy przyprawy i 2 łyżki oleju, całość mieszamy. Różyczki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
- Wstawiamy do piekarnika, pieczemy góra-dół przez 15 minut w 200 stopniach.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z łyżką oleju i mieszamy różyczki przewracając je na drugą stronę, pieczemy przez kolejnych 15 minut.
- W tym czasie szykujemy dodatki, smażymy halloumi, gotujemy jajko.
- Ostudzone różyczki (część zostawiamy do dekoracji) miksujemy z pozostałymi 2 łyżkami oleju, sokiem z cytryny, miodem i masłem orzechowym na gładki mus.
- Pastę z kalafiora przekładamy do miseczki, dekorujemy z wierzchu ulubionymi składnikami.
W tej kategorii