0

Kalafiorus – kalafiorowy bowl

JajkaKalafiorNa talerzuSezon naW misceZ warzywniaka

Kalafiorus – kalafiorowy bowl

Poznajcie kalafiorusa, pastę z pieczonego kalafiora. Przepis ten pojawił się w naszej śniadaniowej książce kilka lat temu, a teraz powraca odnowiony w orzechowej wersji. 

Dodatki możecie dobierać sami jak kompozytor naleśników w Manekinie, u mnie pojawiło się halloumi, jajko na półtwardo, różyczki pieczonego kalafiora, orzeszki ziemne, marynowany imbir i ogórek. Całość posypana zaatarem i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. 


Kalafiorus – kalafiorowy bowl

Pasta:

  • 350 g kalafiora
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ulubionych przypraw (u mnie: zaatar, pikatna papryka gochugaru, kurkuma, wędzona papryka)
  • łyżeczka soli himalajskiej i świeżo mielonego pieprzu
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatki:

  • podsmażone plastry halloumi
  • jajko ugotowane na półtwardo
  • ogórek
  • marynowany imbir
  • orzeszki ziemne
  • koperek

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do misy. Dodajemy przyprawy i 2 łyżki oleju, całość mieszamy. Różyczki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
  2. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy góra-dół przez 15 minut w 200 stopniach.
  3. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z łyżką oleju i mieszamy różyczki przewracając je na drugą stronę, pieczemy przez kolejnych 15 minut.
  4. W tym czasie szykujemy dodatki, smażymy halloumi, gotujemy jajko.
  5. Ostudzone różyczki (część zostawiamy do dekoracji) miksujemy z pozostałymi 2 łyżkami oleju, sokiem z cytryny, miodem i masłem orzechowym na gładki mus.
  6. Pastę z kalafiora przekładamy do miseczki, dekorujemy z wierzchu ulubionymi składnikami.
W tej kategorii