0

Czerwona zupa cebulowa

Czerwona zupa cebulowa

Kto czuje love na myśl o czerwonej cebulowej? Dla niej warto uronić łzę w trakcie siekania kilograma cebuli.

A teraz proszę sobie jeszcze wyobrazić chrupiącą serową grzaneczkę z figą podtopioną i zapieczoną w cebulowej zupie!


Czerwona zupa cebulowa z figową grzanką

  • kg czerwonej cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • gałązka ziół (polecam tymianek, rozmaryn lub estragon)
  • liść laurowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka masła (kolejna)
  • 250 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • łyżka miodu
  • łyżka octu balsamicznego (u mnie z truflami)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 3 goździki (opcjonalnie)
  • 1,2 gorącego bulionu z warzyw

Na jedną porcję:

  • 2 kromki czerstwej bagietki*
  • 2 plastry figi
  • 50 g tartego sera np. Gruyere/Pecorino/Cheddar
  • plaster sera pleśniowego lub koziego
  • gałązki tymianku

  1. Cebule siekamy w piórka, podsmażamy na maśle z oliwą, z posiekanymi ziołami przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
  2. Dodajemy kolejną łyżkę masła i 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy i podsmażamy 2 minuty.
  3. Do cebulowej zasmażki wlewamy czerwone wino. Po 2 minutach dodajemy miód, ocet balsamiczny, goździki, cynamon, sól, pieprz, mieszamy. Dusimy cebulę przez ok. 5 minut.
  4. Wlewamy gorący bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 25 minut.
  5. Próbujemy, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym lub miodem.

Serwis:

  1. Czerstwą bagietkę kroimy na kromki. Jeśli bagietka jest świeża, warto ją wcześniej podpiec w piekarniku.
  2. Do kamionkowego lub ceramicznego naczynia wlewamy gorącą zupę. Wkładamy kromki czerstwej bagietki, kładziemy po plastrze figi. Posypujemy grzanki i zupę tartym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez 7 minut. Serwujemy prosto z pieca. Uważamy by się nie poparzyć.
W tej kategorii