0

Cynamonowe wianuszki z rabarbarem

RabarbarSezon naSłodka sobota

Cynamonowe wianuszki z rabarbarem

Lilak, likak, ten zapach za mną chodzi, nie mogę się uwolnić!

A dzisiaj moje nozdrza jeszcze bardziej zwariowały od tych majowych uciech. Nie wiem czy Was tym zaskoczę, ale lubię zaplatać drożdżowe warkocze. Pasemka poprzekładałam masłem cynamonowym i rabarbarem. Oblałam limonkowym lukrem.


Cynamonowe wianuszki z rabarbarem

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 70 g cukru trzcinowego
  • jajko
  • 180 ml letniego mleka krowiego lub roślinnego
  • 50 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • białko (wierzch)

Masło cynamonowe:

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łodygi rabarbaru

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka gorącej wody
  • sok z 1/2 limonki
  • płatki migdałowe do posypania

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko i sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty, aż zacznie być elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem. Rabarbar kroimy na paseczki.
  4. Ciasto dzielimy na 6 lub 8 części. Każdą z nich wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na mały prostokąt o długości ok.20-25 cm.
  5. Smarujemy z jednej strony z wierzchu masłem cynamonowym, układamy kawałki rabarbaru i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy przez środek na dwie części, zostawiając jeden koniec złączony.
  6. Zaplatamy warkocz, łącząc ze sobą końce tworzymy okrągły wianuszek.
  7. Tak uformowane drożdżówki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do podrośnięcia na 20-30 minut.
  8. Piekarnik rozgrywamy do 190 stopni. Wianuszki smarujemy z wierzchu białkiem.
  9. Pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy.
  10. Cukier puder łączymy z gorącą wodą i sokiem z limonki. Lukrujemy jeszcze ciepłe wianuszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
W tej kategorii