Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
*Bazując na tym przepisie dodatki można zmieniać do woli np. zamiast precli i krówek można dać więcej groszków czekoladowych, albo zastąpić je posiekaną białą czekoladą.
Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
Przygotowałam przepis na wagę złota na ciasteczka ze złocistymi sztabkami krówek, groszkami gorzkiej czekolady i słonymi precelkami. Ciastka te robią dobrze, bo dostarczają sporo rozkoszy, pozwolą Wam się wspiąć na szczyt kulinarnych marzeń, ale także dlatego, że powstały w szczytnym celu.
Jutro ekipa elfów spotka się by upiec kilkaset sztuk ciastek, które od piątku będzie można kupić w trójmiejskich knajpach. Cały dochód ze sprzedaży przeznaczymy na 79 prezentów dla dzieci z gdańskiego domu dziecka. Zachęcam do przyłączenia się do akcji (szczegóły tu), a jeśli nie jesteście z trójmiasta to zawsze możecie zrobić sobie i bliskim przyjemność i upiec je w święta.
Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
- 125 g miękkiego masła
- 80 g drobnego cukru
- 80 g trzcinowego cukru
- jajko
- 225 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka pigwówki lub innego alkoholu (można pominąć)
- szczypta soli
- dodatki: groszki czekoladowe, krówki (ok. 150 g)
- 25 precelków (na każde ciastko 1 sztuka)
- W misie ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy.
- Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, krótko miksujemy. Dorzucamy groszki czekoladowe i pokrojone w drobną kostkę krówki. Mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Dwie blachy wykładamy pergaminem. Z masy formujemy kulki (trochę większe od wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie spłaszczamy łyżką, z wierzchu dekorujemy precelkiem.
- Tak przygotowane ciastka układamy w odstępach na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, studzimy na kuchennej kratce.
- Ciastka przechowujemy w blaszanej puszce lub słoiku.
Tosia