Majowa kanapka z botwiną
6 maja 2021 ·
Przepis
2
Wskazówki
*Kółka z chleba też podpiekamy i serwujemy je np. z resztą pasty z fety
**Czas pieczenia zależnie od piekarnika może się zmienić, zazwyczaj trwa to 10 minut, ale zdarzyło mi się dopiekać jajko i 12 minut, warto sprawdzać na bieżąco.
Majowa kanapka z botwiną
6 maja 2021 ·
Przepis
Kto ma chrapkę na kanapkę? Ruszam z projektem Majowa kanapka!
•Jeden tydzień to jeden przepis na szybką śniadaniową kanapkę
•Jedna kanapka to jeden bohater z warzywniaka
•Zachęcam Was do odtwarzania kanapek w swoich kuchniach
A teraz z warzywniaka mam nowinę: czas na botwinę! Dzisiejsza kandydatka to tajemnicza botwina. Lubi towarzystwo miodu, koperku, pasty z fety i czosnku. Gdy ją lepiej poznasz i się w nią wgryziesz, poczujesz, że ma jaja!
Majowa kanapka z botwiną
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 2 jajka
- Wierzch: koperek, skórka z cytryny
- Pasta z fety:
- 100 g fety
- 150 g jogurtu naturalnego lub kokosowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- Botwina:
- 3 pęczki botwiny (jeden buraczek = 1 pęczek)
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- Fetę miksujemy z jogurtem, posiekanym czosnkiem, koperkiem, miodem, sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Botwinę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Podsmażamy z posiekanym chilli i czosnkiem przez ok. 3 minuty na maśle. Dodajemy miód, sok z cytryny i karmelizujemy jeszcze 2 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem.
- W kromkach chleba wykrawamy kółka*. Wierzch smarujemy pastą z fetą i dekorujemy botwiną. Do dziurek wbijamy po jajku. Pieczemy przez 10 minut** w 200 stopniach.
- Kanapki dekorujemy koperkiem i skórką z cytryny.
W tej kategorii