0

Tango z mango

MangoSezon naW szklance
Wskazówki

*Limonkę sparzmy wcześniej wrzątkiem

**Jeśli lubicie jak Was nalewka mocno trzepie to możecie dać spirytus lub wymieszać z wódką 50:50

***Wybrałam biały cukier by nie zabarwił nalewki, ale może to być również cukier trzcinowy.

Tango z mango

Mam nadzieję, że za sprawą karmelówki 1 8 L udało Wam się już zapomnieć 2020 rok i jesteście gotowi wejść tanecznym krokiem w Nowy Rok. Pić i tańczyć jeszcze nam nie zabronili. Czas na tango z mango, taniec pełen pasji i smaku. Ciekawa jestem jaką wystawicie tej nalewce punktację!


Tango z mango

  • 2 dojrzałe mango
  • sok z 2 limonek
  • skórka z 1 limonki*
  • 0,5 l czystej wódki**
  • pęczek kolendry lub mięty (opcjonalnie)
  • Syrop:
  • szklanka białego cukru***
  • 2 szklanki wody
  • 6 cm korzenia imbiru
  • skórka z 1 limonki

  1. Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier, skórkę z limonki (cienko obraną, bez albedo – białej, gorzkiej części), paseczki imbiru, gotujemy 10 minut aż zgęstnieje. Gotowy syrop zostawiamy w wyparzonym słoiku pod przykryciem i odstawiamy na 10 godzin.
  2. Mango obieramy i drobno kroimy, wrzucamy do misy, dodajemy sok z limonek i skórkę z 1 cytrusa (cienko obraną, bez albedo). Dodajemy pęczek kolendry lub mięty (dla chętnych) i zalewamy wszystko wódką. Mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na 10 godzin.
  3. Po tym czasie do mango namoczonego w wódce dodajemy syrop imbirowy, rozgniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy pod przykryciem na dobę.
  4. Następnego dnia przelewamy nalewkę dwukrotnie przez sito i delikatnie rozcieramy owoce. Klarowny płyn zlewamy do wyparzonych butelek.
  5. Nalewkę przechowujemy w lodówce lub suchym miejscu do kilku miesięcy, ale wiadomo, że wypijecie szybciej!
W tej kategorii